Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
КОМИСИЈА ПРОВЕРАВА МАХИНАЦИЈЕ У ВЛАДИМИРЦИМА

НАЈСКУПЉИ ИЗБОРИ У ДРЖАВИ

Председник Општине Владимирци, Милорад Милинковић, формирао је комисију да испита махинације у вези са трошковима Општинске изборне комисије чији рад је коштао буџет 4,7 милиона динара. Против председника Општинске изборне комисије, Дејана Миловановића, и секретара Александра Иванковића, поднете су кривичне пријаве. Према тврдњама опозиционих странака, Општина Владимирци апсолутни је рекордер по висини исплаћених надокнада за чланове изборне комисије, а изборни процес у тој општини био је најскупљи у земљи, са укупним износом од 8.777.514 динара. Председник Општинске изборне комисије, Дејан Миловановић и секретар Александар Иванковић, за месец и по дана, зарадили су више од годишњих примања ““ по 770.000 динара. Тако је, према тврдњама одборника и бившег председника те општине, Јанка Ђурића ( 2004-2008), за рад 23 члана Општинске изборне комисије, потрошен рекордан износ средстава од 4,7 милиона динара.
-Имамо информацију да је највећи трошак имала Општинска изборна комисија Краљево, од 3 милиона динара. Ми имамо овде енормна примања председника и неких чланова изборне комисије који су примили 768.000 динара, што је за државу Србију, морате признати, абнормално, каже Јанко Ђурић, одборник ГГ “Јанко Ђурић“.
Ђурић, који је члан Демократске странке истиче да су и остали трошкови, попут штампања гласачких листића, горива, репрезентације и канцеларијског материјала неколико пута увећани, па су локални избори ову општину коштали 8,7 милиона динара.
-Трошкови штампања листића су тридесет и нешто пута увећани. За то је неко одговоран, неко је то потписао и уговорио. Чак 355.000 динара је утрошено за гориво. Ако комисија ради непун месец, или месец дана, сваки дан су прелазили 700 километара. Где су то ишли?, пита се Ђурић.
Први човек општине, Милорад Милинковић, члан Српске напредне странке, не пориче да је новац ненаменски трошен, али истиче да је то урађено мимо његовог знања. Када је открио трошкове на штету буџета, покренуо је преиспитивање одговорности.
-Ја сам то открио пре опозиције, али нисам знао када се то дешавало. Једноставно, од мене су то сакрили. Председник ОИК, када су откривене малверзације, поднео је оставку. Секретар комисије, који је члан ДС, смењен је са позиције начелника Општинске управе. Покренуо сам преиспитивање поступака шефа рачуноводства који је такође смењен због скривања свих информација од мене као председника, и тај поступак је у току. У међувремену формирао сам комисију која треба да испита све ове махинације и у року од седам дана достави све информације, каже Милорад Милинковић, председник Општине Владимирци.
Новац који је назаконито присвојен, мора се вратити у градску касу, истиче Милинковић, који је у међувремену поднео и кривичне пријаве против председника и секретара Општинске изборне комисије.
Иначе, ова општина са око 15.000 становника, буџетом је за изборе определила чак 12 милиона динара, а ту одлуку, између осталих, подржали су напреднајци и група грађана, међу којима су били и чланови ДС.
М. Чворић Губелић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa