Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
МАЛА МАТУРА У ОШ “МИЋА СТАНОЈЛОВИЋ“ У КОЦЕЉЕВИ

МАТЕМАТИКА ИПАК БАУК

Од 159 свршених основаца у коцељевачкој основној школи малу матура полагала су два ученика мање. Најбоље рангирани ђак од максималних 30 бодова освојио је три мање, док је најлошије ове тестове урадио матурант који је освојио само четири.
Иако су ђаци на тесту из српског језика постигли резултат сличан оном из претходних година, а комбиновани тест урадили за нијансу боље, забрињава чињеница да је резултат из математике значајно лошији.
Наиме, просечна оцена коцељевачких матураната из матерњег језика је девет, из комбинованог су постигли 10,26 поена док је просек на тесту из математике 5,22.
У ОШ “Мића Станојловић“ нису крили незадовољство оваквим резултатима и сматрају да је неопходно урадити детаљнију анализу и што пре пронаћи адекватан механизам којим би приволели будуће генерације да редовно долазе на припремне часове као и да озбиљније схвате полагање мале матуре. Један од могућих разлога због којих осмаци лежерно приступају овим тестовима, како кажу, вероватно лежи и у чињеници да у средњим школама има више места него ђака те да сматрају да ће се негде сигурно уписати.
За матуранткињу Ану Јовић из Коцељеве, као и за већину њених вршњака, задатци из математике били су прилично тешки, док јој је комбиновани био изненађујуће лак.
- Тачно је да је ове године тест из математике био нешто тежи али је такође евидентно да је изузетно мали број деце долазио на припремне часове. Незаинтересованост деце присутна је из године у годину. Могуће је да је и таква генерација којој математика није омиљени предмет - рекао је директор коцељевачке основне школе Павле Алексић.
Ова тврдња је донекле тачна јер је просечна оцена ове генерације из математике од шестог до осмог разреда била око три, док је просек из српског језика био нешто бољи.
Након полагања мале матуре будући средњошколци попунили су листе за упис у средње школе, према којима је највећи број њих, чак 109, изразио жељу да упише Средњу школу у Коцељеви. Око петине ђака жели да своје образовање настави у неким од шабачких средњих школа. Њих седам се одлучило за Ваљево, један мање за Београд, док ће два ученика средње образовање стицати у Владимирцима. Има и оних који нису предали листу жеља.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa