Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
РАЗГОВОРИ ГРАДА И КИНЕСКИХ ИНВЕСТИТОРА ТРАЈУ ПОЛА ГОДИНЕ

ПЕТ ПРОЈЕКАТА КАО ЦЕЛИНА

Кинески инвеститори желе у Шапцу да улажу у изградњу ауто-пута Шабац-Рума, Луку на Сави и туристичко-рекреативни комплекс „Сава парк“, као и у Северозападну индустријску зону и пољопривреду
Кинеску Унију индустријалаца и инвеститора која је недавно боравила у Шапцу преводи пословно удружење „Лонг Јинг“ из Шангаја, које окупља 150 компанија из различитих области. Кинески инвеститори су, уз подршку њиховог државног врха, заинтересовани за улагања у инфраструктурне пројекте, енергетику и туризам, као и у привреду и пољопривреду.
- Они су заинтересовани за директне инвестиције у инфраструктурне. Енергетске и туристичке пројекте, али и у индустријске погоне и за куповину пољопривредних производа. Ово удружење је последњих пола године анализирало пословни амбијент у Србији, при чему се наш град издвојио у односу на друге градове, тако што смо одмах одговорили на њихове захтеве. Ти захтеви су подразумевали припремљене пројекте, традицију у пољопривредној производњи и постојање режима пословања у оквиру Слободне зоне. Пре прошлонедељне посете, ми смо се прошлог месеца састали са њиховим представницима, где смо им представили наше најзначајније пројекте и потенцијале. То их је заинтересовало, те је уследила посета високих званичника, наводи Виолета Шестић, сарадница за привреду у Кабинету градоначелника.
На подручју Шапца привукло их је пет припремљених пројеката.
- То су ауто-пут Рума-Шабац са мостом преко Саве, лука за теретни и путнички саобраћај, Индустријска зона са акцентом на Слободну зону, пројекат „Сава парк“ и пољопривреда. Кинески инвеститори ове пројекте не посматрају појединачно, већ као целину, што нас посебно радује. Они су веома задовољни са оним што су видели и чули у Шапцу, те ће разговори ускоро бити настављени. Почели смо да радимо на моделима сарадње који ће и нама и њима омогућити да на најбољи начин реализујемо циљеве, додаје наша саговорница.

Инвестиције са Далеког истока допринеће новом запошљавању и подизању квалитета живота грађана.
- Ауто-пут је од суштинског заначаја за Шабац, јер његовом изградњом наша Индустријска зона постаје још атрактивнија за инвеститоре. Кључ развоја града су нова радна места и нова запошљавања. Привредни развој пружа могућност за напредак и у другим областима, јер ће бити више новца за здравство, образовање, социјалну политику, културу и спорт, каже Шестићева.
„Представници Градске управе истичу да је град поуздан партнер домаћим и страним фирмама. Брзе пороцедуре, ефикасна администрација и најатрактивнија Индустријска и Слободна зона довели су до куповине парцела и планираног почетка производње у 20 домаћих и десетак иностраних предузећа. Очекивања града су да у овим фирмама, пре свих јапанском „Јазакију,“ у наредних годину дана посао пронађе више од 2.000 Шапчана.“
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa