Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
ТРЕЋЕ ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА

ФЕР И КОНСТРУКТИВНА РАСПРАВА

Највише полемике изазвала измена и допуна Одлуке о отуђењу непокретности из јавне својине. Усвојена и Одлука о условном отпису законске затезне камате на накнаду односно допринос за уређивање грађевинског земљишта. Једногласно дата сагласност за промену седишта и пословног имена ЈКП Регионална депонија „Срем ““ Мачва“ Сремска Митровица
Одборници Скупштине града Шапца у уторак су заседали трећи пут у овом сазиву. Седница је овога пута протекла у фер и конструктивној расправи, уз брзо доношење одлука.
На самом почетку председник Скупштине Немања Пајић саопштио је да су формиране три одборничке групе, Српске напредне странке са 28 одборника, Шабац је наш са 26 и Победа за Шабац са 13 одборника, док двоје одборника нису ни у једној одборничкој групи.
Највише полемике изазвала је измена и допуна Одлуке о отуђењу непокретности из јавне својине. Према овој одлуци из јавне својине биће отуђена два пословна простора у Господар Јевремовој улици, површине 70 и 101 метар квадратни, као и земљиште у грађевинском подручју у Шеварицама. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је рекао да ће новац од ових продаја бити искоришћен за опремање Индустријске зоне. Опозиција је изнела примедбу да је на прошлој Скупштини Завршни рачун показао суфицит од 500 милиона динара, па им није било јасно зашто је сада значајна ова доста мања сума.
-На прошлој седници Скупштине чули смо од градоначелника да је суфицит у 2015. години био преко 500 милиона данара. Ако је то тачно зашто сада распродајемо локале у центру града да би надоместили новац у буџету. Чули смо и да је тренутно 2.500 људи мање запослено него раније. То је последица лоше политике града у последње четири године, рекао је шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић.
Градоначелник Зеленовић је истакао да ће одговорити на свако питање одборника и позиције и опозиције. Навео је да замерке због мање запослених људи, као и критике на рачун буџета, не треба упућивати њему.
-Износити критике на рачун свог града, а при том немати никакву идеју како да се ситуација промени, је неумесно. Стопа незапослености би била много мања да нама 2012. године 2.500 људи у Шапцу у приватним фирмама није остало без посла искључиво због промене власти у Држави. Ја се трудим да надоместим тај губитаак довођењем страних инвеститора, потпором за домаће и подршком сваком човеку који жели да уложи у приватни бизнис. Не пада ми на памет да се учлањујем у било коју другу странку да би због тога, наводно, добили неки новац из буџета Србије, рекао је Зеленовић.
На овој седници је потврђен мандат још једном одборнику, Продану Панићу, пољопривреднику из Накучана. Панић је у Скупштину дошао на место Зорана Чекића који је на прошлој седници изабран за члана Градског већа. Ради се о одборницима са листе Небојша Зеленовић ““ Шабац је наш.
Усвојена је и Одлука о условном отпису законске затезне камате на накнаду односно допринос за уређивање грађевинског земљишта. Инвеститорима који су 4. марта имали неизмирене обавезе по основу накнаде или доприноса за уређивање грађевинског земљишта и који поднесу захтев за одложено плаћање овог дуга одобрено је плаћање дуга у ратама до краја ове године. Измирењем главног ревалоризованог дуга у целости, инвеститорима ће се отписати законска камата. Укупан дуг, који се потражује од 148 лица, износи 211 милиона динара, а отписује се 40 одсто. Планирано је да се на овај начин наплати 120 милиона. Горан Мијаиловић, одборник СНС више пута је затражио да се достави податак ко колико дугује, јер се ради о парама града.
Поред тога, већином гласова усвојена је и Одлука о изменама и допунама одлуке о отуђењу и давању у закуп грађевинског земљишта. Изгласани су и предлози одлука о израдама планова детаљне регулације Високе технолошке школе и дела блока 35 и блока 2Ђ.
Измењен је Статут Дома здравља Шабац. До сада је у Статуту стајало да директор Дома здравља може бити „доктор медицине специјалиста из гране медицине из које Дом здравља обавља делатност или доктор стоматологије специјалиста из гране стоматологије из које Дом здравља обавља здравствену делатност или је лице које има високу стручну спрему друге струке...“ На ово се сада додаје „да има високу школску спрему здравствене струке или високошколску спрему друге струке са завршеном едукацијом из области менаџмента“. Такође је промењен и један члан Управног одбора ове установе. Уместо др Дејана Павловића, који је на прошлој седници изабран у Управни одбор ЈКП „Стари град“, именован је Миодраг Јовановић, медицински техничар.
Иако се не догађа често да се сви одборници у градском парламенту око нечега сложе, овога пута једногласно је дата сагласност за промену седишта и пословног имена ЈКП Регионална депонија „Срем ““ Мачва“ Сремска Митровица. Седиште овог јавног предузећа неће више бити у Сремској Митровици него у Шапцу, па ће се у складу са тим и звати ЈКП Регионална депонија „Срем ““ Мачва“ Шабац.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa