Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
БИВШИ РАДНИЦИ ЗОРКИНИХ МИНЕРАЛНИХ ЂУБРИВА НЕ ВИДЕ КРАЈА СВОЈИМ МУКАМА

ПОСЛЕ ГОДИНУ ДАНА ЗАКЉУЧАК

Као што је “Глас Подриња“ у више наврата писао крај саге о бившим радницима Зоркиних Минералних ђубрива се не надзире. Последња вест је да је 875 радника са око 360 милиона динара потраживања за скоро десет година борбе и годину дана од како је фабрика у стечају добило од Привредног суда у Ваљеву само Закључак о листи утврђених и оспорених потраживања. Следећи корак радника је Уставни суд или Суд у Стразбуру.
-У том закључку се само види колико фабрика дугује, а колико се дугује фабрици то не пише нигде. Не знамо колика је стечајна маса, знамо само да има 270 милиона од продаје дела имовине. Оно што нас посебно брине је да су на овом списку радници у погледу цифре која им се дугује маргинализовани. Наиме, од 558 пријава, прихваћено је 92. Од те 92 пријаве, 64 је радника а 28 фирми, о од 28 фирми, само 4 имају потраживања око 10 милијарди динара док нас 64 имамо да наплатимо 48 милиона. У преводу ми не можемо да се поредимо са њима- наводи испред бивших радника Минералних ђубрива Радосав Јаковљевић, и додаје:
-Што је најгоре, овај закључак није чак ни правоснажан, а ми смо тражили да се оправоснажи не би ли могли да идемо даље на Уставни суд или Суд у Стразбуру. Тражићемо нематеријалну штету због кршења људских права односно права на правично суђење у разумном периоду. Од стечаја је прошло годину дана а они су донели само закључак, а ми смо по том закључку беспомоћни.
У протеклом периоду само 7 радника је делимично исплаћено по пресуди Суда у Стразбуру. Они су на конто нематеријалне штете добили по 2.000 евра.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa