Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
Промоција књиге Аните Панић „Краљ“ у Крупњу

ЈЕДАН ОБИЧАН ЧОВЕК

У Библиотеци „Политика“ Крупањ у четвртак 23. јуна представљена је монографија Аните Панић о великом српском глумцу Петру Краљу под насловом „Краљ“. То није само прича о бурном животу и великим уметничким остварењима сјајног глумца, већ и сведочанство о многим непознатим детаљима његове јединствене каријере. Монографија обилује стотинама фотографија из приватног живота Петра Краља, од којих се многе објављују први пут, као и сценама из Краљевих највећих глумачких остварења. Најупечатљивији део су сведочења о личности Петра Краља његових пријатеља, колега уметника, сарадника, до обичних људи. Монографија је штампана на најквалитетнијем папиру, обима 300 страна.
Према речима ауторке Аните Панић то је једна изузетна књига јер је у питању велики човек и велики глумац Петар Краљ. Књигу је писала годину и по дана, а објавила је угледна кућа „Службени гласник“ из Београда.
- А ако се питам зашто Петар Краљ јер има много добрих глумаца на српском глумишту, морам да кажем да сам се одлучила за њега не само зато што сам га познавала и што сам радећи на телевизији Београд имала прилику да са њим сарађујем, већ зато што је у односу на многе друге глумце он посебан, необичан, мудар и пре свега, јако добар човек. Перу сам издвојила управо по тој некој људскости, духовности, доброти - истиче ауторка током представљања књиге.
Ова књига у односу на монографије које су до сада штампане се разликује по томе што има некако другачију драматургију. Има 15 поглавља и свако почиње са цитатом Петра Краља на задату тему у оквиру које се отвара прича у којој учествују његове колеге, пријатељи, глумци, редитељи.
- Оно што ову монографију разликује од других јесте што сам дала шансу и некој његовој интими и приватности, али у оном најплеменитијем смислу где о Петру Краљу проговара Милица Краљ, не само као позната редитељка већ као његова ћерка. О Петру Краљу говори и његова жена која је такође уметница, балерина и кореограф Народног позоришта у Београду, али и неки људи који нису из јавног живота, његови пријатељи. Он је био спортиста, проговарају људи који су са њим играли кошарку, тенис, обућар из краја Дорћола где је Краљ становао последњих 12 година, значи сви они „мали“ људи који нису јавне личности, а који су били саставни део живота. Петар Краљ није издвајао људе по функцији већ по доброти и по томе ко је добар човек и ко је пријатељ. И то је нешто што су људи препознавали у њему и због тога је он био толико популаран у народу јер како је он умео да каже: ја сам само један обичан човек који сам по занимању глумац - додаје Панићева.
Поред низа занимљивих прича уживо о Петру Краљу публика је имала прилику да види леп филм сачињен од 60 фотографија из монографије хронолошки поређаних, која има 300 фотографија од којих већина никада није нигде објављена, као и два инсерта из представе „Живео живот Тола Манојловић“ коју је Петар Краљ играо 44 године почевши са 26 године као младић и до краја живота са преко 1000 представа. И на крају, његов божанствени глас и песма „Санта Марија дела Салуте“.
Д. Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa