Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА НА ДОЊОШОРСКОМ ГРОБЉУ

ДАН КАДА ЈЕ ПОЧЕЛА БОРБА

Дан када је Политбиро Централног комитета Комунистичке партије Југославије 1941. године донео одлуку о подизању устанка против окупатора, 4. јул, у некадашњој држави обележаван је као Дан борца. Шабачки СУБНОР се и ове године побринуо да се овај датум у Шапцу пригодно обележи, полагањем цвећа на споменик жртвама рата на Доњошорском гробљу.
Председник Градске организације СУБНОР, Владимир Нинковић, је истакао да ова организација у свом програму и плану рада има да сачува од заборава историју, због генерација које долазе и које ће тек доћи. Нинковић је подсетио да је бивша Југославија у Другом светском рату поднела 1.700.000 жртава, а Шабац дао осам народних хероја.
-Овај датум је од светског значаја. Он је нуклеус, јер је од њега све почело. Зато је 4. јул значајан за нашу славну народноослободилачку борбу која је завршена великом победом и сломом фашизма. СУБНОР овај датум часно баштини и чува да га изђикали фалсификатори истине не оскрнаве, заметну погане трагове колабораната и разне слуге прогласе устанцима слободарског боја, рекао је Нинковић.
Поред СУБНОР, венце су на споменик положили и представници Војске Србије Гарнизона Шабац, Градско удружење војних пензионера, Организације резервних војних старешина, Друштво за неговање завичајних традиција, Градски одбор Социјалистичке партије Србије, Шабачки социјалисти ““ Зоран Бортић, Месна заједница „Жика Поповић“.
Члан Градског већа Зоран Бортић сматра да овај дан као празник поново треба да се обележава на државном нивоу.
-Веома је значајно што подсећамо на овај датум да би млађа поколења знала да смо били на страни победника и да смо за то дали велики број жртава. Сећамо се свих ти људи који су се укључили у борбу против фашизма и дали свој живот за будућност ове државе. Ми смо добили будућност њиховом борбом, истакао је Бортић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa