Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
ТАШНЕРСКА РАДЊА ПОРОДИЦЕ РАДОВИЋ У КАРАЂОРЂЕВОЈ УЛИЦИ ОБЕЛЕЖИЛА 52 ГОДИНЕ РАДА

ПОЛА ВЕКА ВРЕДНОГ РАДА

Некада је било по пет, шест радника, ученика на занату, и нико од њих није остао у овом послу. Вредан рад, труд, поштење и поштовање најважније су ствари да би оваква радња и занат опстали
Првог дана јула, сада већ давне, 1964. године Ратко Радовић, тада најмађи занатлија у шабачко-ваљевском округу, отворио је у Карађорђевој улици у Шапцу радњу. Неколико месеци касније, у децембру, венчао се са Бранком и њихово животно путешествије трајало је равно 51 годину. Бранка је наставила да живи свој, али и живот радње у Карађорђевој после Раткове смрти прошле године.
А, та радња донела је све оно што нормалан живот доноси и може да донесе породици. Ни мање ни више, ова радња 52 године живи свој живот заједно са нашим градом и Шапчанима. И, углавном, доноси лепе, топле људске приче.
- Ја сам била задужена за радњу, а супруг је дане проводио у нашој радионици. Мало му је било 24 сата, њему је посао са кожом био одмор. Производили смо путне торбе, сарачке производе, каишеве, новчанике. Све што је било изложено у радњи, произведено је у нашој радионици ““ започиње причу са нама Бранка.
Сада је цео посао пао на Бранку. Има сараднике који спремају робу за радњу, а она време проводи у њој и радо се присећа свих лепих тренутака. А, било их је много више него оних других.
- Некада смо имали по пет, шест радника, ученика на занату, и нико од њих није остао у овом послу. Наш занат је леп, и ми смо проживели леп живот захваљујући њему. Штета што младе занати више не занимају ““ каже Бранка.
Поред продаје у радњи, Бранка, иако „гази“ већ 74 годину, уради све што може. Седне у кола, оде по набавку, испоручи робу, одради неку ситну поправку колико зна и може.
- За све ове године ми смо лепо радили и никада се нисмо жалили. Никада нисмо имали проблеме. Све обавезе смо на време извршавали. Не могу да замислим живот без ње - додаје наша саговорница.
И не жали се Бранка ни на кризу, ни на куповну моћ, или немоћ. Каже да планира још да ради, барем још неколико година.
- Радња је преписана на ћерку Ану. Надам се да ће некако да настави наш посао. Рукомет ју је одвео на другу страну, али и она има жељу да настави породични посао. За сада уопште не размишљам шта ће у будућности бити са нашом радњом ““ истиче Бранка.
Вредан рад, труд, поштење и поштовање најважније су ствари да би оваква радња и занат опстали.
- И поверење. Све те вредности смо стекли у радњи, а захваљујући томе радња опстаје. Мора много да се ради, али тај рад, на крају се исплати и донесе пуно радости ““ каже на крају приче о малој ташнерској радњи у Карађорђевој улици Бранка Радовић.
ВРЕДАН ЗАНАТ
Колико је вредан зната говори и податак да смо Бранки донели један каиш, познатог бренда, који је већ два пута био на рекламацији. Бранка га је поправила и функционише без проблема.
- Често нам дођу муштерије које су код нас купили управо каиш и то пре 20 година и фали и гајка. Неће људи да се одрекну каиша који је толико стар, јер је квалитетан ““ каже Бранка Радовић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa