Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.

ТЕХНОЛОГИЈА ПРОИЗВОДЊЕ СТРНИХ ЖИТА

Поред чињенице да су наши ратари делимично овладали производњом стрних жита, пре свега пшеницом , остварени приноси су толико различити (4-10т/ха) да има потребе указати на пропусте и грешке пре свега у агротехници.
Пре почетка процеса производње , врло је значајно одабрати адекватан предусев за производњу пшенице. Најбољи предусеви су они који раније напуштају њиве и остављају довољно времена за обраду и припрему земљишта пре почетка сетве.
Кукуруз је најзаступљенија култура на њивама наших произвођача тако да је он најчешће предусев за пшеницу за који можемо рећи да је мање повољан полазећи од истине да 80% засејаног кукуруза су касни хибриди пуне вегетације. Рани и средње рани хибриди су задовољавајући предусеви. Соја, луцерка, остале махунарке и повртарске културе су веома добри предусеви.
Сетву пшенице и осталих стрних жита треба по могућности обавити у оптималним агротехничким роковима у другој и трећој декади октобра месеца. Уколико то није могуће сетва се може продужити и до 15.новембра уз обавезно повећану сетвену норму семена за 5-10%.
Поред предусева и рока сетве од велике важности за успех у производњи пшенице је и избор адекватног система обраде зависно од количине жетвених остатака предусева. У новије време све су присутније методе обраде земљишта које не подразумевају превртање пластице (редукована обрада). Ови системи обраде захтевају мањи утрошак енергената и већи учинак радних машина у јединици времена. Најчешће у нашим агроеколошким условима, редукована обрада је најпогоднији систем основне обраде земљишта приликом гајења пшенице.
Основни разлог фаворизовања оваквог начина обраде је структура земљишта која остаје након његове примене. Редукованом обрадом најмање се земљиште растреса, чиме се смањује проценат ваздушних пора у земљишту, што је врло битно за презимљавање пшенице, доводи до брже промене температуре земљишта што може бити врло неповољно на младе биљке пшенице.
У зимском периоду у оваквим земљиштима долази до бржег продирања хладног ваздуха у зону кореновог система чиме се повећава проценат пропалих биљака ( измрзавања) услед ниских температуре.
Такође на оваквим земљиштима долази и до бржег продирања топлог ваздуха, те бржег загревања земљишта, што може довести до изласка биљака из фазе мировања пре времена. У случајевима када имамо екстремне количине падавина, односно повећану влажност примењиваћемо класичне системе обраде плуговима као једини могући начин ефикасног рада. Одлуку о количини минералних хранива и формулацији ђубрива могуће је само на основу анализе земљишта.
Ова мера доводи до значајне рационализације употребе ђубрива и уштеде новца, повећања приноса, а самим тим и повећања профита. Постоји више начина за узорковање земљишта, а основна подела је у ручном и машинском те моја препоруке је да се произвођачи обрате пољ. стручним службама или мени лично за обуку и поступак узорковања земљишта како би тачност узорка и анализе били веродостојни парцели са које су узети. На основу анализе уносе се задате количине НПК ђубрива, П и К комплетна количина и 30% Н пред заоравање или редуковану обраду. Предсетвену припрему земљишта у просечним годинама што се тиче количине падавина, потребно је извршити у што је могуће мање прохода како се земљиште не би исушивало. У екстремно сушним годинама, површински слој земљишта треба што више исушити, како мање кише не би покренуле процес клијања, а да касније због недостатка воде у земљишту не дође до пропадања клијанаца. У оваквим условима само јаче кише могу довести до почетка процеса клијања. У екстремно влажним годинама предсетвену припрему треба обавити у што мање прохода како се земљиште не би додатно сабијало.
Сетва и њен квалитет су битни елементи успешне производње стрних жита. Квалитет сетве зависи од више елемената: обрачунате сетвене норме, прецизности сејалице, квалитета улагања семена на задату дубину.
Сматра се да је сетва квалитетна ако је 80% семена посејано на дубину 4-5 цм.
Када су услови сувљи треба сејати на нешто већу дубину 5-5,5 цм. Један од битних елемената сетве јесте брзина кретања агрегата који би требало да буде 7-9 км/х. Након сетве, у зависности од услова припреме и стања земљишта, може се извршити ваљање глатким ваљцима. У пролеће, после отапања снега крајем фебруара извршити прво прихрањивање пшенице азотним ђубривима, 150-200 кг АН-а или КАН-а. Другу корективну прихрану обавити са 100-150 кг АН-а или КАН-а крајем марта и почетком априла. Заштиту од корова и болести (листа и стабла), зависно од стања усева, обавити половином априла, а други третман од трулежи класа превентивно обавити пред почетак класања. Пратити стање усева уз консултацију са стручњацима заштите биља.
Дипломирани инжењер агрономије &

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa