Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ПОЛА СТОЉЕЋА ДИСКА

У великој сали Културног центра, у четвртак је приказан филм “Пола стољећа диска“ Звонимира Румболтда. Реч је о једном од деветнаест остварења које је публика имала прилику да види на првом Фестивалу музичког документарног филма у Србији, који је одржан од 23. до 26. јуна у Дому културе “Студентски град“.
- У такмичарском делу приказано је девет филмова из региона, а у ревијалном остварења иностране продукције. Намера нам је била да едукујемо младе људе на тему поп културе. Културна историја и утицај музике на овим просторима су два нераскидива појма, јер музика јесте утицала и обележила све сегменте живота. Поред пројекција филмова, имали смо разговоре са атрактивним гостима, представљање музичких књига и два концерта, рекла је Сандра Ранчић, уметничка директорка ДНР фестивала.
О чему се ради? У Јелси, на острву Хвару, отворен је први диско клуб у бившој Југославији, 1964. године. Овај пионирски подухват, покренуо је диско талас, који је, као специфичан начин дружења, обележио две деценије живота у земљи. “Пола стољећа диска“ сниман је у Јелси, Опатији, Ријеци, Сплиту, Загребу и Паризу, уз помоћ педесетак саговорника, илустрован архивским снимцима, фотографијама и документима тог времена.
- Идеја је потекла од чињенице да је раздобље у ком су настали први диско клубови слабо праћено, о њему се мало зна у широј јавности, за разлику од неких других раздобља у популарној култури. Осетили смо потребу да се и о томе напокон нешто напише, сними, покаже, да бисмо исправили једну повијесну неправду о раздобљу које је подједнако значајно као и она која су услиједила, изјавио је редитељ филма Звонимир Румболтд.
Према речима сценаристе, Тонија Фавера, диско период људи сматрају мрачним Средњим веком популарне културе, јер “наводно није било ауторства, само су се туђе ствари изводиле, чак су се и сами аутори срамили о томе говорити, али је чињеница да без тог периода не би дошло дошло до новог вала, не само код нас, него и у цијелом свијету, који је постао јако важан“.
Пре и после пројекције, са Румболтдом, Фавером и Ранчићевом, разговарала је мр Катарина Јанковић Поповић.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa