Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
ИЗЛОЖБА ЛАУРЕАТА НАГРАДЕ ИГОР БЕЛОХЛАВЕК

МУЗЕЈ У БИБЛИОТЕЦИ

У галерији Библиотеке шабачке, протекле среде је свечано отворена изложба “Музеј у Библиотеци“, која је посвећена лауреатима награде “Игор Белохлавек“. Поставку су отворили мр Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке шабачке, Марко Бингулац, директор Народног музеја у Шапцу и Татјана Марковић, виши кустос Музеја.
- Изложба лауреата награде “Игор Белохлавек“ представља заједнички пројекат две установе, Библиотеке шабачке и Народног музеја, а замисао је да кроз “Музеј у Библиотеци“, очувамо и заштитимо културна добра и да афирмишемо младе уметнике. Такође, радимо нови пројекат који ће се звати “Билиотека у Музеју“. Представићемо целокупну баштину града, када је у питању археологија, етнологија, историја, уметност и све оно што представља дух Шапца, изјавио је Бингулац.
Изложба посвећена лауреатима награде “Игор Белохлавек“, уприличена је у оквиру 50. Октобарског салона 2006. године, а девет награђених аутора од те до 2015. године, представљени су на изложби у Библиотеци.
- Октобарски салон у Шапцу, који траје од 1954. године, релевантан је показатељ ликовне сцене града, делимично и Србије. Потреба да се концепт Салона усклади са актуелним ликовним тренутком, допринела је идеји о награђивању младих аутора, који су често у неким наредним годинама постајали лауреати Салона. Награда “Игор Белохлавек“ устновљена је 1933. године, на 37. Октобарском салону, и од тада до данас, 22 аутора је понело ово признање. Идеја Секе Белохлавек да се сачува сећање на педагога и сликара Игора Белохлавека, али и афирмише рад младих, свакако је допринела квалитету Салона, који је пролазио кроз турбулентне фазе на путу опстанка и трајања, рекла је Марковићева.
Поставка која сведочи ауторе различитих темата, рукописа и концепата, отворена је до краја августа.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa