Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ

ПЕТРОВДАН

У уторак, 12. јула, Српска православна црква обележава Петровдан, дан посвећен првоврховним апостолима, Петру и Павлу
Свети апостол Петар, син Јонин, брат Андреје Првозваног, родом је из племена Симеонова, из Витсаиде. Био је рибар, звао се Симон, али је га је Господ назвао Кифом, односно, Петром. Он је први од ученика јасно исповедио веру у Господа Исуса: “Ти си Христос, Син Бога живога“. Лако, како га је исповедио, тако Га се и одрекао, и то три пута. После силаска Светог Духа на апостоле, Петар је постао ватрени проповедник Васкрслог Христа. Само после једне његове беседе у Јерусалиму, обратило се у веру око три хиљаде душа. Проносио је јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији, чуда чинио, лечио болесне чак и својом сенком, васкрсавао мртве. Имао је велику борбу са Симоном Волхом, кога је на послетку посрамио и победио, уз помоћ Божју. По заповести цара Нерона, Петар је био осуђен на смрт. Поставивши Лина за епископа у Риму и утешивши стадо Христово, он пође радосно у смрт, у сусрет Ономе ком се радовао више од живота. Замолио је џелате да га распну наопако, јер је сматрао да није достојан да умре као Његов Господ. Тако је и било.
Свети апостол Павле је родом из Тарса, из племена Вењаминова. Његово има било је Савле, био је фарисеј и гонитељ хришћана. На путу за Дамаск, јавио му се Господ Христос: “Савле, Савле, што ме гониш?“ У шоку и ослепљен од божанске светлости, Павле је отишао код Ананије који га је крстио. Са истом ревношћу са којом је некада гонио хришћане, Павле је проповедао Христа од Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и незнабошцима. Колико су била велика његова страдања, толико је надљудско било његово стрпљење. Кроз све године ширења јеванђеља, лебдео је између живота и смрти. Говорио је: “Даде ми се жалац у месо, анђео Сатанин да ме куша, да се од превелике благодати не погордим“. Свој живот је посветио Христу до те мере да је могао да каже “Не живим ја, него Христос живи у мени“. Посечен је у Риму, у време цара Нерона.
На Петровдан ће бити обележена слава Саборног храма у Шапцу, који је посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. После свете литургије, (која почиње у 9 сати) и резања славског колача, биће уприличена Трпеза љубави.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa