Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.

Говор тела и порука у слици

Не волим да купујем преко каталога. Добар дизајнер, одличан фотограф и сјајан папир могу да створе одличан утисак, али то је само то ““ утисак.
Гледам ову електронску „књигу лица“, па ми и она дође као неки каталог: никад ниси сигурна да оно што видиш заиста постоји. Но, добро, то су лепоте и ужаси савремене цивилизације. Лепо рече Ђаво (Ал Паћино) у оном филму: „Сујета, мој омиљени грех.“ Нико није оперисан од сујете, зар не? Некако испадне логично то што у Фејсбуков излог стављамо искључиво најбоље издање себе. Хајде, да кажемо да је то ““ људски.
А опет ““ напућене девојчице и девојке, чудно искривљених кукова, истурених груди и других делова тела, момци, дечаци, у претесним мајицама, размакнутих ногу, увучених стомака... Ако тако покушавате да направите најбоље издање себе, знајте да вам није успело.
Пре него што заузмете позе, пре него што се машите за филтере и ефекте (или, далеко било - фотошоп), пре него што окачите слику на свој профил, позивам вас да размислите о следећем.
Ваша фотографија у највећем белосветском излогу је ваша порука.
Какве поруке ваше „најбоље издање себе“ шаље у (сајбер) свет?
Стручњаци који су годинама проучавали говор људског тела утврдили су да кад се особа нађе у друштву супротног пола долази до неких физиолошких промена. Мишићни тонус је појачан, груди се избацују, стомак се увлачи, цело тело се усправља, ход постаје гипкији и живљи..., а то се све дешава аутоматски, као нека врста припреме за могући сексуални сусрет.
Пре него што сопствени говор тела замрзнете у слику за неку друштвену мрежу, пре него што ископирате туђи говор тела и сликате га као говор свог, научите да га говорите и да га разумете.
Научне студије о удварању (да, стварно постоје) откриле су најчешће женске и мушке гестове удварања.
Када им је неко привлачан, женски свет ради нешто од следећег: забацује главу и косу, чак и ако је кратка; пући уста; додирује свој врат, бутине, грло; гледа искоса, преко рамена; љуља куковима; искоси карлицу. Мушкарци немају толико сигнала, али они које шаљу нису претерано суптилни. Осим оних горе описаних аутоматских реакција, они воле да показују статус (добар сат, одличне ципеле, патике). Ако им је особа привлачна, скретаће пажњу на своју мушкост широким раскораком, задевањем палца за појас панталона, па чак и неким директнијим начинима, као што је „намештање препона“ (од чега се женскињама некад смучи живот).
У стварном свету, ови сигнали се шаљу спонтано, не претерано упадљиво (осим ако се баш не запиљиш у неки пар и знаш у шта да гледаш, тешко да ћеш ово приметити). У стварном свету, ови сигнали су намењени једној особи. У стварном свету можеш да приметиш како је особа реаговала на твоје сигнале и понашаш се у складу са том реакцијом.
У виртуелном свету, шаљеш имитацију сигнала. И не шаљеш је једној, теби посебној особи, него свима. И немаш појма ко је ухватио сигнал, како га је протумачио и како је реаговао на њега.
Провери своју профилну и остале слике.
Да ли је то заиста твоје најбоље издање...?
... Или си то само ти „на извол“™те“?

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa