Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
ПРИВАТНА И ПРАВНА ЛИЦА ДУГУЈУ 211 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА УРЕЂЕЊЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА

РОК ЗА УПЛАТУ 31. ДЕЦЕМБАР

Одлуком Скупштине града, сви дужници имају прилику да измире своје обавезе до 31. децембра и то без затезне камате
Граду Шапцу 148 приватних и правних лица дугују на име накнаде за уређење грађевинског земљишта 211 милиона динара, што износи око 1,7 милиона евра.
Одлуком Скупштине града, сви дужници имају прилику да измире своје обавезе до 31. децембра и то без затезне камате.
- Када одбијемо затезне камате, укупни дуг је око 126 милиона динара. Напомињем да се ради о ревалоризованом дугу, што значи да сем камате никоме није смањен износ који се дугује ““ каже Владимир Недељковић, директор Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем.
Према његовим речима, што се дужници пре јаве да регулишу дуговања, имаће више времена да расподеле плаћање, односно да то обаве на више рата.
- Уколико неко од дужника не буде измирио ове, умањене обавезе на име накнаде за грађевинско земљиште до 31. децембра, цео поступак се враћа на суд, а дугу се поново приписује затезна камата ““ додаје Недељковић.
Како каже наш саговорник, неки дужници су већ почели да уплаћују, тако да верује да ће већина прихватити понуђено решење.
- Важно је и то што смо ову Одлуку донели у складу са Законом о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији. Принцип је исти и ради се о законском решењу на нивоу целе државе - истиче директор Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем.
Према најавама у овом предузећу, свих 148 дужника биће званично, путем препоручене поште, обавештено о својим дуговањима и начину на који могу да регулишу обавезе.
НАЈВЕЋИ ДУГ 30 МИЛИОНА
Највећи појединачни износ који се дугује на име доприноса, како се сада зове некадашња накнада за уређење грађевинског земљишта, износи око 30 милиона динара.
- Важно је рећи да све мање имамо проблема са наплатом нових доприноса, јер клијенти користе повољност, односно могућност да уплатом унапред остваре попуст од 40 одсто ““ напомиње Владимир Недељковић, директор Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем.
Н. К.


ОБЕЛЕЖЕН СРПСКИ ДАН НАУКЕ
ОМАЖ МАТЕМАТИЧАРИМА
Српски дан науке у Центру за стручно усавршавање протекао у знаку успешних математичара из ОШ „Николај Велимировић“ и бившег кајакаша Александра Алексића, сада успешног студента Лондонске пословне школе
У улици Николе Тесле, поред Парка науке, у Центру за стручно усавршавање прошлог петка славио се Српски дан науке. У центру пажње били су млади математичари из Основне школе Николај Велимировић, који су са професорком Мирјаном Обрадовић, уз велику помоћ др Иване Гудељ са Универзитета у Егзетеру, недавно боравили у Уједињеном Краљевству.
- На путовање у Енглеску отишло је шесторо изузетних, не само математичара, већ ученика који су успешни и у физици и биологији. Знања која већ сада поседују су им добро дошла на нашем малом излету, где су, кроз различите експерименте стекли нова сазнања. Наши ђаци су имали прилику да се баве научно-истраживачким радом у правом смислу те речи, да сазнају како се уочава одређени проблем, те како се он решава, навела је Обрадовић.
Мотивационо предавање о великом животном заокрету, од врхунског спортисте до успешног студента Лондонске пословне школе одржао је Александар Алексић, бивши ђак „Николајеве“ школе. Као и у спорту, и у науци је важан тимски рад, поштовање договора и превазилажење проблема.
- Спорт и науку није лако спојити. То је и главни разглог због ког сам одлучио да спортску каријеру заменим економском. Страховао сам да ли ћу моћи да остварим врхунске резултате на оба поља, а уверен да је неопходно направити избор, сматрам да је потребно да се човек определи за једну област и труди да у њој буде што бољи. Поједине навике које сам стекао као спортиста су ми помогле да будем добар студент, а о њима сад на прослави Српског дана науке и говорио младим ученицима. То су тимски дух, спремност да саслушате оправдану критику и да се потрудите да исправите неке своје мане, као и то да будете спремни да превазиђете неке слабости. Мислим да ћу се након студија вратити у Србију и у њој радити, али не искључујем могућност да останем у иностранству, рекао је Алексић.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa