Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
ОБЕЛЕЖЕН СРПСКИ ДАН НАУКЕ

ОМАЖ МАТЕМАТИЧАРИМА

Српски дан науке у Центру за стручно усавршавање протекао у знаку успешних математичара из ОШ „Николај Велимировић“ и бившег кајакаша Александра Алексића, сада успешног студента Лондонске пословне школе
У улици Николе Тесле, поред Парка науке, у Центру за стручно усавршавање прошлог петка славио се Српски дан науке. У центру пажње били су млади математичари из Основне школе Николај Велимировић, који су са професорком Мирјаном Обрадовић, уз велику помоћ др Иване Гудељ са Универзитета у Егзетеру, недавно боравили у Уједињеном Краљевству.
- На путовање у Енглеску отишло је шесторо изузетних, не само математичара, већ ученика који су успешни и у физици и биологији. Знања која већ сада поседују су им добро дошла на нашем малом излету, где су, кроз различите експерименте стекли нова сазнања. Наши ђаци су имали прилику да се баве научно-истраживачким радом у правом смислу те речи, да сазнају како се уочава одређени проблем, те како се он решава, навела је Обрадовић.
Мотивационо предавање о великом животном заокрету, од врхунског спортисте до успешног студента Лондонске пословне школе одржао је Александар Алексић, бивши ђак „Николајеве“ школе. Као и у спорту, и у науци је важан тимски рад, поштовање договора и превазилажење проблема.
- Спорт и науку није лако спојити. То је и главни разглог због ког сам одлучио да спортску каријеру заменим економском. Страховао сам да ли ћу моћи да остварим врхунске резултате на оба поља, а уверен да је неопходно направити избор, сматрам да је потребно да се човек определи за једну област и труди да у њој буде што бољи. Поједине навике које сам стекао као спортиста су ми помогле да будем добар студент, а о њима сад на прослави Српског дана науке и говорио младим ученицима. То су тимски дух, спремност да саслушате оправдану критику и да се потрудите да исправите неке своје мане, као и то да будете спремни да превазиђете неке слабости. Мислим да ћу се након студија вратити у Србију и у њој радити, али не искључујем могућност да останем у иностранству, рекао је Алексић.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa