Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
КАНАДСКИ АМБАСАДОР ФИЛИП ПЕНИНГТОН ПОСЕТИО ШАБАЦ

ПРИВРЕДА У ФОКУСУ

Током разговора Његове екселенције Филипа Пенингтона и градоначелника Шапца Небојше Зеленовића доминирале су економске теме, са акцентом на изградњу ауто-пута Рума-Шабац
Сусрет канадског амбасадора у Србији Филипа Пенингтона и градоначелника Шапца Небојша Зеленовића била је идеална прилика за представљање привредних потенцијала града. Прошлог четвртка разговарало се о пољопривреди, изградњи луке, улагању у информационе технологије, а централно место заузела је изградња ауто-пута Рума-Шабац. О овој теми градско руководство пре четири месеца разговарало је са представницима канадске фирме „Емта Инфрастрацтуре“, када је потписан и Меморандум о разумевању.
- Основни циљ посете канадског амасадора је успостављање економске сарадње и реализација потенцијала које наш град поседује. С обзиром на то да смо један од градова са најбољим пословним окружењем у Србији, радујем се следећим корацима у вези са реализацијом пројекта изградње ауто-пута. Желимо да прецизирамо одредбе Меморандума о разумевању и реализујемо овај посао. Очекујем да уђемо у заједничку процедуру пред надлежним телима Владе Републике Србије како би добили аут-опут, рекао је градоначелник Шапца.

Шабац има велике могућности за развој, рекао је канадски амбасадор и додао да ће се разговори о изградњи ауто-пута ускоро наставити.
- Најважнија тема била је изградња деонице ауто-пута. Стекао сам увид у пројекат и оно што је до сада урађено. Надам се наставку разговора, јер постоји могућност да се овај пројекат имплементира. Договорили смо се да и даље радимо на томе, истакао је амасадор Пенингтон.
Недавна посета кинеских инвеститора и разговори са канадским партнерима потврђују да је ауто-пут Рума-Шабац веома важан пројекат. За град је најважније да овај пут буде урађен, без обзира на то ко ће добити посао.
- Ми желимо да пронађемо партнера који је вољан и способан да изгради ауто-пут и да са њим управља одређени број година у складу са нашим законима. Локална самоуправа нема ингеренције по питању извођача радова на изградњи ауту-пута, већ надлежно министарство и Влада Републике Србије. Сигуран са да ће Влада Србије, с обзиром на значај, подржати рализацију овог пројекта, каже Зеленовић.

„Канадски амбасадор посетио је и Народни музеј, где је погледао нову сталну поставку. Највише га је занимала историја Шапца са почетка 19. и 20 века, а са историјом и културом читавог краја упознат је и на Тргу шабачких жртава, где се и званично завршила његова посета.“
АУТО-ПУТ
ЗАМАЈАЦ РАЗВОЈУ
Изргадња ауто-пута Рума-Шабац би створила још бољу климу за инвестиције у Шапцу, јер би промет роба био доста бржи. Квалитетна веза са централним ауто-путем би у шабачку Индустријску зону привукла већи број инвеститора, сматра градоначелник Шапца.
-Ауто-пут Рума-Шабац је развојна шанса читаве западне Србије. Тренутно, више од 15.000 возила дневно пролази постојећом магистралом. Ауто-пут би значајно повећао вредност наше Индустријске зоне. То је прилика да се људи запосле, да имамо бржи и јефтинији транспорт, а да инвеститори, кроз наплату путарине, зараде, каже Зеленовић.
М.С.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa