Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
ОД ИСТОРИЈЕ ДО ЛЕГЕНДИ

ЗОВ ПЛАВЕ ЛЕПОТИЦЕ

У складу са плановима за развој туризма и унапређење туристичке понуде прошле суботе Градска управа града Шапца организовала промотивну туристичку туру по планини Цер
Тамо где је историја испреплетана са митовима и легендама настале су најлепше приче. Приче које су вековима привлачиле радознале жељне авантура и потрага за благом. Једно од тих непроцењивих овоземаљских блага уздише се на само тридесетак километара од Шапца. Цер, планина храста, старословенских богова и церских јунака. Управо о томе проговорило се прошле суботе на промо тури организованој од стране Градске управе града Шапца.
- Ово је прва туристичка тура која ће наше суграђане и све оне који дођу у Шабац сваке суботе доводити на планину Цер. Претходних година, тачније деценија, нисмо користили тај потенцијал. Планина Цер има потенцијала као и цео овај крај. Први корак, показивање воље и жеље града да озбиљно и одговорно управљамо и свиме што се дешава на овој планини и да једноставно омогућимо, пре свега, нашим суграђанима да на адекватан начин користе планину испод које се налази наш град ““ рекао је Божидар Катић, члан Градског већа.
Шетњом многобројним стазама чланови Градског већа, директори предузећа, невладиних организација, имали су прилику да прођу путем од праисторије, преко времена владавине римске империје до најзначајније српске победе у току Првог светског рата ““ Церске битке уз стручно вођство Ане Павловић, сертификованог туристичког водича.
- Ово је јако велика ствар за покретање развоја туризма на планини Цер јер управо ова аутобуска линија сваке суботе омогући ће долазак грађана како из Шапца тако и из других делова Србије. Много ће значити за нашу плаву лепотицу јер људи који немају своја превозна средства моћи ће да дођу овде, уживају у природним и културним вредностима Цера. Шапчани доста посећују Цер, поготово у задње време. Наравно, ту има и сталних посетилаца који долазе сваки викенд или у току радне недеље али такође је евидентно да су на Цер почелÃ¥ да долазе и организоване туристичке групе из целе Србије, као што долазе и из целог света ““ изјавила је Ана.
Планинарски дом на Липовим водама, један од најлепших видиковаца Доње Водице, остаци Тројановог града из трећег века нове ере, Црква Светог Јована Шангајског, чија је градња завршена 17. августа 2014. године, историјске Шанчине уз многобројне митове и легенде пружиће несвакидашњи угођај посетиоцима жељним путовања кроз лепоте Цера сваке суботе током јула и августа.
КЛЕТВА
ЦЕРСКЕ ВИЛЕ
Посматрајући често ноћу игру церских вила Цар Тројан заљуби се у једну од њих. Како никоме нису давале своју слободу једне ноћи искористи прилику и украде јој плашт у коме се, поред њихове дугачке црне косе, крила моћ. Љута и бесна, против своје воље Церска вила морала је да се уда за њега. Родивши му пет кћерки после извесног времена рече му: „Родила сам ти Виду. Видин град изнад Лешнице њој си посветио. Родила сам ти Косану. Косанин град њој си посветио. Родила сам ти Ковиљку. Бања Ковиљача, Ковиљкин град. Родила сам ти Соку. Соко град изнад Љубовије. Родила сам ти и ову пету ћерку. Знам да њу највише волиш, да си за њу највише везан. Из тог разлога проклињем те од сада па до вечности да је никада не нађеш и да увек трагаш за њом“. Како церска вила рече тако и би. Кажу да и дан-данас у сумрак када се шетате Цером можете затећи Цара Тројана како седи и чека своју ћерку којој се не зна где је град. Уколико кренете увече мало дубље у Цер ка Кумовцу можете затећи прелепу младу девојку како лута Цером. Ако је видите немојте никоме да кажете. Ако случајно наиђете на њен град немојте никоме да кажете. Ако откријете неком стићи ће вас клетва Церске виле.
СВАКЕ СУБОТЕ
За све информације и пријаве заинтересовани се могу јавити на број мобилног 065 532 00 80.
* 9.00 ““ Полазак испред „Дунав осигурања д.о.о.“.
* 9. 45 ““ Долазак на Липове воде (одмор, освежење...).
* 10.15 ““ Полазак на пешачку туру „Шетња кроз легенде и митове“.
* 14.30 ““ Повратак на Липове воде.
* 15.00 ““ Ручак.
* 16.00 ““ Слободне активности, шетња, дружење.
* 18.00 ““ Полазак за Шабац.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa