Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
ПРЕ ОДЛАСКА НА ОДМОР ВАЉА ПРОВЕРИТИ ДА ЛИ СУ ПЛАЋЕНЕ СВЕ ПРЕКРШАЈНЕ КАЗНЕ

СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА ПОРТАЛУ

Лето је период када се много размишља о путовању, односно одмору. Упоредо са тим лепим размишљањима треба повести рачуна и о томе да случајно летовање не преседне. А, лако може да се деси да, уколико грађани нису измирили казне за прекршаје, одазак на одмор буде упамћен по лошем.
Како би се спречиле те непријатне ситуације, недавно је почео са радом портал путем којег сви грађани Србије могу да провере да ли су остали “дужни“ држави неку прекршајну казну. Ради се о порталу преко којег грађани и привредна лица у складу са Законом о прекршајима могу да провере да ли се налазе у Регистру неплаћених новчаних казни и других новчаних износа.
Регистар новчаних казни је централизована електронска база у којој се чувају све неплаћене новчане казне, трошкови поступка и други новчани износи који су изречени правноснажном и извршном одлуком прекршајног суда или путем коначног и извршног прекршајног налога.
Сви прекршајни судови су умрежени, а систем је повезан и са осталим органима - Управом за трезор, Управом саобраћајне полиције и Централним регистром обавезног социјалног осигурања, наведено је у саопштењу.
У складу са Законом о прекршајима уколико кажњено лице делимично или потпуно плати дуговани износ, или се изречена новчана казна потпуно или делимично замени извршеном казном затвора или радом у јавном интересу, надлежан суд је обавезан да одмах изврши брисање података односно упише одговарајућу промену у регистру.
Закон о прекршајима налаже да уколико неко лице има неплаћене казне за одређене прекршаје, неће бити у могућности да добије или обнови нека документа, као што су на пример возачка или саобраћајна дозвола.
Регистар неплаћених казни омогућава лакши и транспарентнији приступ информацијама грађанима и правним лицима приликом провере да ли имају нека ненамирена дуговања по основу учињених прекршаја.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa