Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О ЈУНАШТВУ, МУЧЕНИШТВУ И СЛАВИ СРПСКОГ НАРОДА У ИЗБЕГЛИШТВУ НА КОРЗИЦИ

ДОПРИНОС НОВОМ САГЛЕДАВАЊУ ИСТОРИЈЕ

Поводом обележавања стогодишњице Албанске голготе и српског избеглиштва у Француској током Првог светског рата, у организацији Српског удружења „Ћирилица“ из Београда““Повереништва Врњачка Бања и Библиотеке „Др Душан Радић“, 2. јула 2016. године на централном Тргу културе у Врњачкој Бањи представљена је књига „Срби на Корзици“ Зорана Радовановића, аутора ове публикације из прве десетотомне Едиције „Србија 1914-1918“ која је на 59. Међународном сајму књига у Београду награђена за „Издавачки подухват године“.
Дреновачки учитељ Зоран Радовановић је саопштио до сада непознате податке о боравку српског избеглиштва на француском острву Корзици везан за овај изузетно значајни период о коме мало Срба и Француза зна и на тај начин дао пун допринос новом сагледавању историје Првог светског рата.
Наратори су били др Анђелка Лазић, професор из Шапца и Мића Живојиновић, пуковник у пензији из Београда. На задовољство више стотина присутних гледалаца Хор „Абрашевић“ из Врњачке Бање извео је неколико аутентичних српских војничких песама ослободилачких ратова Србије 1912-1918, а антологијску војничку мелодију нашег краја „На Шабац је ударио Шваба“ отпевао је и одсвирао на виолини познати шабачки музичар Милић Исаиловић из Богосавца.
У Врњачкој Бањи промовисана књига „Срби на Корзици“ Зорана Радовановића

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa