Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
Дипломирани инжењер органске производње Ана Недић стучњак Пољопривредне саветодавне и стручне службе У БУДУЋНОСТ ПОВРАТКОМ У ПРОШЛОСТ

ЗАПУШТЕНЕ ЊИВЕ ИДЕАЛНЕ ЗА ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ

Органска производња идеална је за власнике малих , необрађиваних парцела. Некада проблем сада се појављује као решење и могућност да млади остану у селима.
-Производња органске хране доноси могућност развоја руралних крајева јер је на таквим местима загађење минимално, па је храна произведена у таквим условима квалитетнија због нижег нивоа хемикалија утрошених у процесу производње и као таква позитивније утиче на здравље људи. Производња органске хране отвара могућност развоја привреде и експанзије извоза, каже Ана Недић, стручњак за органску производњу.
Органска производња је нешто о чему се све више говори. Потрошачи се опредељују за здраве начине живота а основа је здрава храна. У чему је разлика у производњи хране?
-Постоји разлика: конвенционална, традиционална и органска производња.
Органска мора да има законски регулисану производњу, која укључује контролу и сертификат.
Конвенционална је где се користе пестициди, инсектициди, фунгициди, хербициди, регулатори хормона раста и све остало што је забрањено у органској производњи. У органској производњи препарати су засновани на биљној бази, изузмемо све хемикалије које се користе у конвенционалној производњи. Традиционална је онако како су се пре бавили наши стари. Препарати су такође на биљној бази али нема сертификат.
Метода органске производње подразумева примену природних поступака и супстанци а ограничава или потпуно елиминише употребу синтетизованих средстава, пестициде и хербициде. Једноставно речено: Нема коришћења хемије. Органска производња је систем производње који одржава здравље земљишта, екосистема и људи.
Значи да разлику између органске и традиционалне производње прави сертификат?
- На основу базичних стандарда органска производња се заснива на примени принципа агроекологије. То је законски регулисана производња и указује на контролу, односно то је производња која укључује и контролу и сертификацију производа. Морамо имати сертификат и поштовати процедуру уколико хоћемо да се бавимо органском пољопривредом. Без сертификата немогуће је бавити се. Прелазак из конвенционалне у органску пољопривреду траје отприлике две до три године. Током тог периода произвођач је дужан да на тим парцелама примењује методе органске пољопривреде.
Шта је потребно урадити за сертификат?
-На првом месту потребно је контактирати сертификациону кућу која ће да изађе на терен и направи записник о томе и онда креће сам процес сертификације. Од дана када сте поднели пријаву тече вам период конверзије, значи прелазак из конвенционалне у органску пољопривреду. Од њих се добију упутства, односно шта је све потребно прибавити од папира. Постоји списак овлашћених контролних организација за обављање послова контроле и сертификације које су акредитоване од стране државних органа. Они имају право да обављају те послове и од којих на крају добијате налепницу, ознаку „органски производ“ што говори да сте испунили услове и да је обављен поступак сертификације на одређен временски производ, да је , после тог периода који прође-конверзије- ваш производ органски. Тек када се заврши период конверзије добијате право да производ назовете органским али у том периоду дужни сте да на тој парцели примењујете методе органске пољопривреде.
Шта је оно што неког одмах искључи односно ко може да се бави органском производњом?
-Једино ако неко неће да поштује прописе органске производње. Мислим да са органском производњом може свако да се бави. Поготово људи који имају мање парцеле саветујем да се баве том производњом јер је у сваком погледу органска производња у експанзији. Наше земљиште је јако погодно за то, јако је богато. Таквим пројектом можемо да сачувамо младе, да остану на селу и да се баве пољопривредом. Постоје и субвенције а оне су 40 посто веће него у конвенционалној пољопривреди чиме држава стимулише даље ширење органске пољопривреде. Мислим да имамо великог потенцијала у Мачванском и Колубарском округу.
Могла бих да дам генерални савет захваљујући потенцијалима који се пре свега огледају у великом броју уситњених или напуштених поседа и земљишта које није контаминирано штетним материјама, овај вид пољопривреде може значајно допринети развоју руралних подручја а тиме и пољопривреде уопште да се свако ко има мале парцеле одлучи за органску производњу. Доста има тих парцела које су неискоришћене , које су запуштене. Људи су одлазили са села и нико то није обрађивао. То су баш погодне парцеле јер нема остатака пестициде у земљишту. То се лако утврди анализом земљишта, што може да се уради код нас. Једна од потребних ствари је агрохемијска анализа земљишта која може да се уради у лабораторији наше службе. Затим само пратити упутства сертификационе куће.
Захтев за органски произведеном храном је у порасту као реакција на сазнање о негативним ефектима савремених начина производње. Подаци о штетности пестицида, вештачких ђубрива и осталих хемијских без употребе инсектицида, хормона, генетски модификованих организама представљају избор сваке нације и сваког појединца који води рачуна о сопственом здрављу.
Тренутно у Шапцу органском производњом бави се фирма Цропс анд партнерс из Пожеге. Имају 27 хектара са заснованом органском производњом, од тога је 17 хектара органска пшеница и имају 10 хектара новог засада малине, где се планира производња садног материјала из сопственог матичњака. Они почињу да праве своју расаду коју ће продавати следеће године. Тренутно се налазе у периоду конверзије и очекују сертификацију.
Имају и тенденцију даљег ширења и организован извоз и продају у иностранству.
Ана Недић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa