Инфо

7. јул 2016.7. јул 2016.
ЏАНАРИКА КОРАК ПО КОРАК

Анализа земљишта

Без обзира шта се подиже, мора се урадити хемијска анализа земљишта. То је оно што је преко потребно да би се знао састав- пре свега однос макроелемената - да би се знао састав земљишта и колико макроелемената има у њему. Тако можемо урадити квалитетно мелиорационо ђубрење, јер се оно приликом заснивања воћњака може урадити на најадекватнији начин. У зависности од те анализе видећемо колико је НПК ђубрива потербно. Анализа је 1.760 динара за један узорак. За стаблашице је потребно урадити две анализе, односно две дубине од 0 до 30 и од 30 до 60 центиметара , значи инвестиција је око 3.500 динара. Министарство субвенционише сва газдинства која су регистрована и чије се земљиште налази унутар газдинства, односно да земљиште није у закупу, и да је до пете класе укључујући и пету.
Предусев и припрема
Основна припрема земљишта је практично иста за све. Разликује се, на пример, да ли се ради о јагодичастом воћу зато што је плића обрада или о стаблашицама где је дубља обрада. Треба водити рачуна шта је предусев на парцели. За воће су најбољи предусев стрништа, пшеница, јечам, или соја која је добар предусев. Сунцокрет је такође добар предусев као и грахорица. Као предусев није добар кромпир или поврће и није добар кукуруз. Разлог је што остављају доста патогена у земљишту, зна да се накупи вируса који касније могу да праве проблем биљкама. Код кукуруза је проблем што се касно скида и не може да се припреми земљиште адекватно на време. Најбоље је стрњиште јер после скидања усева у овом периоду, јун-јул месец, остаје скоро два месеца да се парцела адекватно може припремити. Потребно је затим пустити коров да никне и када достигне висину до 10-15 центиметара, гро корова се третира тоталним хербицидом како би се очистила њива. Затим се пусти две до три недеље да тај хербицид делује, а тамо где није или се прескочило уради се накнадно корективно. Након тога, по препоруци хемијске анализе земљишта, се уради мелиоративно ђубрење земљишта.
Мелиоративно ђубрење
Обично се код стаблашица због међуредног размака- конкретно код џанарике- препоручује међуредни размак од 5 метара, пројектују се редови и по тим пројектованим редовима се разбаца стајњак и НПК ђубриво и то дупло мања количина од препоручене. Зато што се иде у пројектоване редове не иде се по целој површини. Ако је потребна калцификација уради се и она. Затим се изврши дубока обрада земљишта. Пре самог мелиоративног ђубрења потребно је урадити подривање. Најбоље је подривање урадити половином августа када је земљиште најсувље а након подривања, мелиоративно ђубрење, обележавање редова и заоравање. Заоравање је много лакше урадити након подривања и треба га урадити на дубини од 35-40 центиметара. Нема потребе за дубоким риголовањем ако се урадило подривање. Као што, на пример, зими ниске температуре орање, влага и лед разбију земљу, тако делују и високе температуре у комбинацији са кишом.
Садни материјал
Пре него што се приступи припремним радовима треба одредити које воћне врсте се саде и где ће се куповати садни материјал. Мора да се уговори садни материјал код регистрованих произвођача, да се евентуално капарише како не би човек дошао у ситуацију да све припреми а да садног материјала нема или да нема квалитетног садног материјала.
Добар садни материјал се подразумева, да саднице нису предебеле, да имају превремене гране. Не треба јурити за садницама које су високе три ““четири метра и којима прве превремене гране почињу на 1,5 метара или које у опште немају пупољака у доњем делу. Треба гледати да садница не буде виша од 2-2,5 метара и да има добро развијен коренов систем. Ако нема превремене гране мора да има активне пупољке јер се у том случају врло лако може формирати жељени облик. Не треба да буде тешко да се погледа садни материјал. Што се тиче кримске жуте и црвене џанарике, препоурчује се садња 5 пута 5 или 5 пута 4, што је идеално. То значи да око 500 садница иде по хектару. Пошто џанарика спада у врсту шљиве, Министарство даје субвенције. Минимално за субвенције је по хектару 400 стабала. Цена је око 1,1-1,2 евра, односно 150 динара за садницу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa