Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
МОМЧИЛО ЛАЦКОВИЋ ИЗ КЛЕЊА ИНОВАТОР У ПЧЕЛАРСТВУ

КОШНИЦА СА СТАКЛОМ

Трагајући за најбољим техничким решењем за становање својих љубимица, пчела, Момчило Лацковић из Клења, један од најстаријих мачванских пчелара, за израду једне мање Даданблатове кошнице употребио је дрво и стакло. Кошницу је сместио у двориште испред куће, под крошњу једног старог дрвета. Она је убрзо постала права атракција за гледање и уживање, како домаћин воли да каже. Ту се често окупљају ученици основних школа из села и околине, а Момчило им на лицу места објашњава шта пчеле унутра раде. Кроз стакло деца то могу и практично да виде. У кошници је само један рам али ту се савршено добро примети како “вреднице“ лагерују мед у саће.
- Често и сам седнем ту на ниску столицу крај кошнице и посматрам с великом пажњом њихово кретање. Делује релаксирајуће и опушта, каже домаћин.
Он је дугогодишњи пчелар и први председник Друштва пчелара “Мачва“ Богатић. Овај слатки посао, наследио је од оца Драгића, још као дечак. Пажљиво је гледао како отац негује пчеле и доста му помагао. За предан и упоран рад, оца је поред осталих наградио краљ Петар 1934. године, приликом његовог доласка у Мачву. Српски суверен доделио му је пре трагедије у Марсеју, специјалну диплому за квалитет меда и успешно репрезентовање државе у европским метрополама тог доба, где су одржавани бројни сајмови меда.
Момчило данас има 60 регистрованих кошница. Већину држи код куће у Клењу (воћњак ), а део на малом имању у Петковици. Са сином Златком, који је службеник у општини Богатић, редовно надгледа своје пчеле, смештене у више кошница од којих једна има изглед цркве. Припрема разне пчелиње производе и редовни је учесник бројних сајмова и изложби меда, које се одржавају широм Србије.
- Живим са супругом на нешто више од хектара земље. Пчеларство је моја велика љубав од малих ногу. Некад је година за то добра, некад изда, а велики проблем за пчеларе у последње време представља права најезда вештачког меда. Човек нема ни једне кошнице, а продаје камионе меда, примера ради овде у нашој близини, каже Лацковић који поред врхунског квалитета различитих врста меда, припрема успешно и разне друге пчелиње производе, који су од изузетно важног значаја за здравље човека.
Љ. Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa