Инфо

14. јул 2016.14. јул 2016.
ПРЕДЛОГ ПРОГРАМА ФИНАНСИРАЊА ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ

ШАНСА ЗА РОДИТЕЉСКУ СРЕЋУ

Од септембра би у Шапцу требало да отпочне реализација програма финансирања вантелесне оплодње. Преостало је да Предлог недавно усвојен у Градском већу, усвоји и Скупштина града. Средства од три милиона динара биће довољна за десет парова
На територији Шапца данас има 23 хиљаде мање становника млађих од 19 година него пре 25 година, што говори о старости популације. Овај податак изнели су представници Градске управе представљајући програм подршке вантелесној оплодњи као виду активне мере подстицаја проширењу породице.
- Нема потребе говорити о разлозима пројекта и његовом значају за парове који ће бити укључени. Већина локалних самоуправа сличним програмима подржава трећи или четврти покушај, уз обавезу да су прва два била кроз програме Републичког фонда за здравствено осигурање. Наш оквирни циљ је да помогнемо супружницима са подручја нашег града који желе да постану родитељи, а нису у могућности да то учине кроз подршку РФЗО. Неки парови су одбијени, неки немају здравствено осигурање, ни новац да покрију трошкове, а ми им нудимо шансу ““ истиче члан Градског већа Бранко Вујковић.
Правилник који ће прецизно утврдити услове учешћа, донеће Комисија формирана за ту намену. Комисију ће чинити гинеколог, психолог и социјални радник, а конкретна имена предложиће Савет за здравље града Шапца, док је именовање дужност градоначелника. Оно што је до сада познато, то је да ће горња граница за жене које желе потомство бити 45 година.
-Најважније је да средства добију парови код којих постоји реална шанса за зачетак на овај начин. Сваком од изабраних парова намењено је 300 хиљада динара, што је највећи износ који једна локална самоуправа у Србији издваја. Трошкови биолошки потпомогнуте оплодње су око 240 хиљада динара, али не треба заборавити и лекове које смо ми урачунали у опредељена средства ““ додаје Вујковић.
Процес вантеелесне оплодње обављаће се у неком од Центара за вантелесну оплодњу у Србији, а када се разматрају стручне и географске детерминанте, Центар у Ваљеву је најповољније решење, али ће са сваким паром појединачно бити разматране најбоље опције.
Градско веће недавно је усвојило Предлог одлуке о финансирању трошкова вантелесне оплодње, а наредни и последњи корак пре реализације је да Одлука добије подршку одборника Скупштине града.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa