Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.

Љубавни заЧини и отрови љубави

Узмите једно добро парче љубави. Узмите исто толико парче страха. Додајте им несигурност, љутњу, сумњу, стид, пониженост, мржњу, патњу.
Знате ли шта је то?
То је љубомора.
Љубомора је сложено (да не кажем компликовано) осећање које увек подразумева љубав, подразумева страх од губитка те љубави, и подразумева идеју о бар три особе. Кажем идеју, јер „трећа особа“ може бити стварна, али и не мора.
Љубомора има разних, али можда је најважније направити разлику између рационалне (здраворазумске) љубоморе и ирационалне (неразумне) љубоморе.
Рационална љубомора јавља се у ситуацији која укључује стварно уплитање треће особе. Знате о чему причам: та „трећа особа“ се појави, а вама се диже коса на глави ““ посебно када се та персона као неком магијом редовно материјализује на местима на којима се вас двоје појављујете и баш, баш, баш мора нешто да каже вашој вољеној особи.
Да се разумемо, свака здрава емоција, па чак и она најнепријатнија, има неку добру сврху. Добра сврха овакве љубоморе је што нас подсети колико нам је стало до вољене особе, даје нам енергију да чувамо наш однос, да улажемо у њега.
Ирационалној љубомори уопште не треба стварна трећа особа. Ирационалној љубомори је довољна било која особа, односно и сама идеја о њој. Особа коју је спопала ирационална љубомора по цео дан не ради ништа друго него љубоморише. Нема шансе да смислите толико одговора колико ирационална љубомора може да смисли питања. А ко ти је то? Шта хоће? Ко те звао? Што те звао? Зашто се смејеш? Зашто ти се осмехује? Куда идеш? Када ћеш се вратити? Хоћеш ли ме увек волети? Хоћеш ли ми обећати да ћеш ме увек волети?
Као да су људи усисивачи, па их добијаш са гаранцијом!
Чувајте се оваквих прогонитеља. Они ће да вас гледају као кривца иако ништа под милим богом нисте скривили. Оптуживаће вас да другима „дајете повода“, да се „понашате заводнички“, иако вам то ни на крај памети није било. Склони су свађама, изливима беса и трудиће се да вас контролишу, па и да вас изолују од других људи. А колико год се трудили, нећете умирити аждају: ирационална љубомора има много глава; било коју да посечете, израшће нова.
Неки људи су за љубомору посебно пријемчиви, а неки је троше у врло малим количинама и релативно лако излазе на крај са њом.
Љубомора се добро прима код људи који нису сигурни у себе, код људи који генерално немају поверења у друге, код људи са лошим мишљењем о себи, али и код себичних ““ оних који искључиво воде рачуна о својим потребама, а занемарују потребе других.
Иако је нормално да ““ с времена на време, ту и тамо ““ љубоморишемо, признаћете да то уопште није пријатно осећање.
Има ли противотрова?
Ако се потрудите, можете га и сами припремити.
Научите да се преиспитујете. То је оно кад се запитате ““ да ли је моја реакција претерана? Шта ми је тачно засметало? Како ли то изгледа у очима моје вољене особе?
Научите да разговарате. Уместо да пребацујете вољеној особи, реците јој како се ви осећате.
Градите поверење. Немојте радити једно другом оно што не бисте желели да неко ради вама.
Имајте у виду: сваки пут кад вољеној особи кажете „не могу без тебе“, заправо лажете.
Можете без ње, само нећете.
На крају, размислите.
Најгора ствар која може да се догоди је да будете остављени.
Зашто бисте и остали са неким ко не жели да буде са вама?

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa