Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ПЛАНИНАРСТВО

УСПОН НА ЛЕОТАР

Према плану и програму активности за 2015. годину Акција “Успон на Леотар“ није реализована из низа разлога, али се од њене реализације није одустало па је изведена од 22. до 24. јула ове године, уз помоћ финансијских средстава добијених, још у прошлој години од донатора за ову Акцију.
Програм активности одвијао се на релацији Шабац-Бајина Башта-Тара-Вишеград-Сутјеска-Требиње.
Вођа ове Акције био је Младен Војт, који је и председник ПСД “ЦЕР“ у овој Акцији узело је учешће петнаест шабачких планинара, различите старосне доби, али углавном су били заступљени млађи чланови Друштва, којима је ово прво излажење на поменуту планину.
Успутно, како је програмом предвиђено планинари су направили краћу паузу уласком у Бајину Башту, код “куће на води“ некадашње одмориште бројних сплавара, а потом следила је посета Мећавнику, планинарском врху изнад села Мокра Гора, у коме је по идеји славног режисера Емира Кустурице саграђено етно насеље, наменске сврхе, у коме се одвијају одређене културне манифестације.
Приликом уласка у територију Републике Српске планинари одседају у порти манастира Добрун, смештен поред речице Рзав, а потом одседају у Вишеграду обилазећи Каменград или Андрићград, који је такође рађен по идеји Емира Кустурице. На ову идеју дошли су Милорад Додик и Емир Кустурица 2009. године, градња Каменграда отпочела је 28. јуна 2011. на Видовдан. Неизоставно је уследила посета или прелазак преко надалеко познате “Ћуприје на Дрини“ саграђене од 1571. до 1577. године, а по жељи Мехмед Паше Соколовића јаничара, кога су Турци као дете одвели у Истанбул, где се школовао у војничком духу, тако као високи официр достиже до високог положаја и високе моћи као Велики везир те наређује да се у његовом родном завичају подигне велелепна ћуприја.
Напуштајући Вишеград и његове знаменитости планинари крећу кањоном модро зелене Дрине, пролазећи њене клисуре које су обрасле стреличастим боровима, који се осликавају у кориту Дрине долазе до кањона Сутјеске, односно Тјентишта, где је још давне 1962. године основан највећи Национални парк у БиХ, у коме је 1958. године саграђена спомен костурница у којој су похрањена тела 3.301 борца НО Војске Југославије. Тешко се друштво одваја од лепота Националног парка, од река Хрчавке и Сутјеске, планина Волујака, Зеленгоре и Маглича и упућују ка Требињу и планини Леотар.
Смештај за шабачке планинаре обезбеђен је у планинарско-извиђачком кампу у Ластви, поред речице Сушице, утоке у реку Требишњицу.
После ноћног одмора у раним јутарњим сатима, једна група шабачких планинара креће пут врхова Леотара 1.228 мнв. До највишег врха Леотара планинари су успешно, и без тежих проблема, стигли након двоипосатног успона. Друга група која је остала у граду Требињу имала је прилику да разгледа град и да ужива у лепотама града на реци Требишњици, град камена, град споменика и мостова, базена и спортских терена, манастира и цркава као што је Херцеговачка Грачаница.
М. Ботић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa