Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
Корови у акцији

АМБРОЗИЈА ЗАУЗИМА СТРНИШТА

Падавине из претходног периода испровоцирале су ницање корова : сирка, амброзије, паламиде, зубаче, вишегодишњих и једногодишњих корова. Тако да се на многим стрништима може применити сузбијање корова и то је у ствари и најбољи начин да би се сузбили вишегодишњи корови и они који доносе много семена, као што је амброзија.
У оваквим условима , када коров расте и развија се, много је боље усвајање хербицида.
Саветодавац за заштиту биља Славица Максимовић наводи да је право време за њихову употребу.
- Када биљка усвоји хербицид, потребно је кретање сокова да би се спровео до ризомског или коренског дела и тако се најбоље уништавају корови. Значи у пуној вегетацији када је кретање сокова активно. То је најбоље урадити тоталним хербицидима. Од врсте корова зависи да ли ћемо са тоталним хербицидима комбиновати неке препарате на бази активне материје дикамба, као за неке врсте - циртијум или паламида. То су врло непријатни корови који се могу много проширити. Високи су и доносе доста репродуктивног материјала. За вишегодишње корове као што су зубача, сирак паламида и амброзија - спадају у другу категорију- користимо препарате на бази активне материје глифосат. То су такозвани тотални хербициди . У зависности од количине присуства корова и врсте креће се и количина препарата . Глифосат је активна материја а генерика има пуно као и произвођача. И дикамба као активна материја може се користити да би се сузбила амброзија и паламида. Дикамба такође постоји у више трговачких назива, каже Максимовић.
Ипак, најчешће помињан коров је амброзија. Проблеми које изазива већини грађана стављају је на прво место међу противницима.
Она доноси велики број генеративних органа, значи много се осемењава. Зато се и сузбија док не дође до фазе семена и зато је амброзију најбоље уништити док не постигне висину од пет центиметара, док не почне гранање. То је најбоље урадити у стрништу било којим тоталом.
У баштама амброзија се може сузбијати тоталним хербицидима на необрађеним деловима док се у обрађеним баштама може сузбијати чупањем или кошењем . Где се гаје повртњаци, амброзија се уништава практично после сетве а пре ницања. Касније не смемо користити глифосате у повртњацима али неки баштовани их користе за уништавање корова између редова.
ЗУБАЧА У ТРАВЊАКУ
Зубачу је јако тешко искоренити јер је ризомски коров. Она се шири великом прогресијом. Иако прави проблеме на њивама присутна је и у травњацима. Гајена трава је исто усколисна биљка као што је и зубача усколисни коров. Практично може се искоренити само пре заснивања травњака или када се са сетвом уради хербицидни третман. Касније је то просто немогуће сем механички .

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa