Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ПЧЕЛЕ СТИГЛЕ КУЋИ

ПОДЕЉЕНО 600 КОШНИЦА

Пројекат финансирања куповине кошница са ројевима за пчеларе почетнике, који ће обезбедити најмање 40 нових радних места у пчеларству за младе и незапослене грађане Шапца, приведен је крају. Сваки од 40 пчелара почетника добио је 15 кошница за улог од 450 евра, што је 25 одсто од укупне вредности. Половину су платили одмах, а остатак до септембра 2017. године у новцу или меду, по тржишној цени на дан исплате преосталог дуга.
Заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић подсетио је да је развој пчеларства у шабачком крају једно од опредељања локалне самоуправе.
- Тиме помажемо и развој привреде, и што је најважније, упошљавамо младе људе у једној перспективној грани. Сведоци смо да држава све више ускраћује, односно смањује подстицаје за пољопривредну производњу али Град Шабац има другачије опредељење. Зато се буџетска издвајања за пољопривреду сваке године увећавају. Сарадња са предузећем „Медино“ је и пример добре пословне сарадње јавног и приватног сектора, чему локална самоуправа тежи и што је најбољи пут до нових радних места, истакао је Костадиновић.
Пројекат помоћи пчеларима почетницима, Дирекција за пољопривреду и Град Шабац реализују већ другу годину заредом, а због великог интересовања суграђана, вероватно ће бити настављен и наредне године.
- Први пут смо давали по пет кошница уз обавезу да нови пчелари увећају број три пута у наредне три године. Сада таквог услова нема а пчелари добијају 15 кошница. Они партиципирају у цени али их реално добијају по цени четири кошнице. Кроз пројекат је уручено 600 кошница а откуп меда је, због партнера у пројекту предузећа „Медино“ и Регионалне привредне коморе Златибор, загарантован по тржишној цени. Надамо се да ће нови пчелари, њих 40, добро искористити шансу и омогућити себи и својим породицама пристојну зараду. Наш мед ће још дуго бити значајан извозни производ, нагласио је Владимир Шпегар, директор Дирекције за пољопривреду.
Ивана Бркић је добила кошнице у овом циклусу а као мајка две ћерке на овај начин ће употпунити кућни буџет
- Тренутно сам без посла и пчеларство је лепо и корисно. Може се зарадити. Први пут сам се сусрела са производњом меда али имамо помоћ ментора, каже Ивана Бркић
Ментор је председник Удружења пчелара „Цер“ Жељко Мијатовић.
- Пчеларство је јако перспективно у нашем крају. Ми смо највећи произвођачи меда и изузетно квалитетног меда. Млади људи желе да се баве пчеларством и ја сматрам да свако ко хоће да учи може и да напредује у производњи. Ми старији, као ментори, смо спремни да им помогнемо. Велика помоћ је и овај пројекат града а ннадамо се да ће већ у септембру бити организована и изложба меда, наводи Мијатовић.
Међу 40 нових пчелара су 32 даме и осам мушкараца. Пројектом је било предвиђено да кошнице добију махом млади, незапослени а даме су имале предност.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa