Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ПаЖљиво са пестицидима

СТРОЖЕ КОНТРОЛЕ ПЕСТИЦИДА У ПРОИЗВОДИМА

Према наводима стручњака шабачке Дирекције за пољопривреду, у будућности ће највећи проблем за извоз нарочито воћа и поврћа бити претерана или неадекватна употреба пестицида. То је разлог због којег је Дирекција осмислила пројекат и са њим конкурисала за ИПА фондове Европске уније намењене прекограничној сарадњи.
-Желимо да кроз тај пројекат што више људи упознамо са начином коришћења пестицида у смислу да се одавде шаље здраво поврће и здраво воће. Оно што ми треба да прозводимо за наше тржиште такође мора да буде подвргнуто строгој контроли. Анализе су показале да наши људи не из зле намере већ из незнања, а по препорукама највише трговаца, користе неадекватне пестициде где се остаци нађу у лабораторијама и таква роба се враћа. Из тих разлога ми ћемо у наредном периоду имати активности на упознавању, едукацији и контроли пестицида на нашем подручју у производњи воћа и поврћа, наводи стручњак Дирекције Петар Лончар.
Наши закони су сасвим у складу са законима ЕУ јер ми листу пестицида који су код нас одобрени усклађујемо са пестицидима који се користе у земљама уније . Зато се у пракси види да се сваке године неки пестициди избацују из употребе.
-Међутим, код нас је појава да се кроз разноразне нелегалне канале набављају и користе неки препарати који су били дозвољени а чија је употреба забрањена сада. То се дешава јер наши пољопривредници без разлога мисле да су ти пестициди били бољи. Велик је проблем и у количинама препарата. У будућности ће струка да упознаје људе, да их упозорава и помаже у коришћењу пестицида највише у производњи воћа и поврћа, каже Лончар.
Велики проблем је што се роба за наше тржиште не контролише довољно. И то имамо примере са великих пијаца где тек повремено инспектори Министарства пољопривреде узимају узорке за контролу.То је толико мало да произвођачи не осећају притисак законских мера и не плаше се да користе неадекватно пестициде. Првенствено са становишта каренце. Стручњаци наводе да ми имамо добре пестициде који имају дугу каренцу. Тако је на пример у производњи јагоде или корнишона али и другог воћа и поврћа, где се често производи третирају дан пре изношења на пијацу а каренца је седам или 15 дана. Са тим проблемима морају се упознати пољопривредници и навикнути се да поштују савете стручњака.


Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa