Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.

РАСТЕ ЦЕНА ТОВЉЕНИКА

Цена товљеника на пијацама у Мачванском округу нагло је скочила са 140 динара за килограм на 170 динара, чак и више. Ипак, озбиљни произвођачи нису претерано срећни јер анализе показују да је сваке године ситуација иста-цена скаче, више је грла у тову и пред зиму цена пада. Јадац- каже председник Удружења одгајивача свиња“ Шабац“, Горан Мостић.
-До пре три дана цена је била 140 динара али је цена прасића и даље ниска, око 150 динара за килограм. Цена товљеника је прихватљива, то је у границама реалне цене са минималном зарадом, али је питање шта ће бити даље. Чињеница је да је ту цену креирао недостатак товљенка на тржишту и питање је да ли ће остати до зиме или ће поново пасти. Вртимо се годинама у круг без правог решења, каже Мостић и додаје да је велики проблем што је родна година и што ће се многи поново определити да део производње усмере у тов.
У његовим шталама је тренутно 20 крмача и око 140 свиња у тову. Боли га, како каже, што се премијер „сликао“ са прерађевинама које нису продукт домаће производње када је отварао „Митрос“ - као део немачког „Тениса“.
-“Тенис“ је најављиван три године и испоставило се да је био одличан за „сликање“ јер је до сада откупио контигент свиња али за услужно клање другој фирми. Од најављених 1.65 евра нема ништа а ни прерађевине које су служили на отварању нису српске већ увозне, наводи председник једног од највећих удружења одгајивача свиња. У његовим шталама је и око 40 бикова, како каже, са истим проблемом. Због болести говеђе куге забрањен је промет у Србији али је дозвољен ка кланицама у Црној Гори и Хрватској. Цена је пала са два евра на 1.70, јер је највећи увозник Босна и Херцеговина.
Стабилна цена у наредних три године, а произвођачи не траже вишу за товљенике од тренутне, опоравила би српско тржиште и српско село. За област узгоја свиња постоји заинтересованост као и стручни капацитети. Град Шабац је међу првима омогућио бесплато осемењавање крмача и тако спречио ширење заразних болести и побољшао расни састав. Први товљеници из тог пројекта већ су испоручени тржишту.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa