Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ИВАН ЂУРЂЕВИЋ ИЗ МАЧВАНСКОГ БЕЛОТИЋА, ГОДИНАМА У ГАЈЕЊУ ЛУБЕНИЦА НАЛАЗИ ЗАРАДУ

КРАЉИЦА СЛАСТИ

У Мачванском Белотићу, селу од милион лубеница, како су га назвали, Иван Ђурђевић, без обзира на све потешкоће и потребу великог улагања, не одустаје од ове производње, без обзира што су многи његови земљаци то учинили. Чуо је од старијих произвођача у селу да ова, захтевна производња сваке пете године доноси корист. Од тада је прошло много година и он не одустаје, “јурећи“, баш ту пету годину.
- Лубеницу дуго имамо у “расаднику“ наше производње коју реализујемо на око 30 хектара плодних мачванских ораница, што своје што земље узете у закуп. Ту су још кукуруз, пшеница, соја, детелина, највише оно што можемо употребити у исхрани стоке коју исто хранимо у већем броју, каже Ђурђевић.
- У нашем селу, са око 400 домаћинстава, некада је готово свака кућа гајила лубенице. Многи су у међувремену одустали и сада лубенице на својим њивама има око 50 домаћина. Производња тражи доста рада и улагања. С друге стране, кад се земља добро нахрани уз доста топлих дана и воде, добри приноси ретко изостају, додаје наш саговорник.
Он је и ове године на изнајмљеној њиви од око једног хектара, недавно обрао четири приколице лубеница. Купци су већ чекали, спремни да преузму свежу робу.
- Са пласманом и наплатом, ове године немам проблема. На једном хектару може се произвести око 80 тона лубеница. Нажалост, често депресивна цена и овде многе произвођаче тера да одустану, коментарише Ђурђевић.
У овом послу највише му помажу супруга Иванка, мајка Јелица и деца Сања и Живко. Истиче да у периоду од око 35 дана, колико обично прође од заметања до брања лубеница, ангажује мало већи број сезонских радника.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa