Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
Прелевмани ме, бре!

ПРЕЛЕВМАНИ МАЊИ ПРОБЛЕМ ОД НЕЗНАЊА

Влада Србије продужила је заштитне мере, такозване прелевмане (увозне таксе) за увоз млека из Европске уније, до 31. децембра. Одлука је донета у циљу заштите произвођача млека и млекарског сектора у Србији. Први пут прелевмани су уведени у јуну прошле године за млеко, од 10 до 20 динара по литру , као и за кисело-млечне производе од 10 до 30 динара. Ипак неки производи, сиреви, нису више у режиму заштите. Узрок увођења додатних мера зештите био је потпуни поремећај европског тржишта млека са огромним вишковима и ниским ценама, који су изазвале санкције Русији. Од те беле поплаве српске млекаре могле су да спасу само додатне увозне таксе, прелевмани. Ипак, велики одгајивачи тврде да нас нису спасли од унутрашњних проблема на тржишту. Горан Васић, председник Удружења произвођача млека Мачванског округа, каже да су млекаре “предвиделе“ укидање прелевмана и на разне начине спустиле откупну цену али је нису вратиле након одлуке о продужетку.
- Продужени су прелевмани на увоз млека али ситуација је лоша. Чујем да ће неке велике млекаре престати да откупљују мале количине, да кажем од оних “на канту“. Цена је лоша. Када се говорило да ће прелевмани бити укинути пала је за пет динара али сада није скочила. Просечно, у Србији не прелази 26-27 динара за литру. Негде заиста може да се добије 36 али негде само 17 динара. После одлуке о прелевманима требала је цена да се врати на ону од пре почетка године. Млекаре користе простор за нижу цену у микробиологији, соматским ћелијама и ту цена може да оде за седам динара доле. Велики је распон, каже Васић и додаје да је велики проблем са хигијеном у млекарству.
Улагање у производњу је велико а њега само хемијска средства коштају 30.000 динара месечно, пена за прање вимена пре и после муже, хемикалије за чишћење . То је потребно да би се постигли микробиолошки стандарди.
-Када причамо о прелевманима мислим да ће баш микробиолошки разлози да их укину. Када дођемо до референтне лабораторије испоставиће се да нам фали квалитетног млека и прелевмани ће бити укинути. Произвођачи уместо решења проблема беже у млекаре које не користе адекватну микробиолошку анализу. Зато морамо радити на едукацији, да млеко стигне што чистије. Сви ћутимо о лошем млеку, по питању микробиологије. Можда и 75 процената млека није за прераду јер има преко 400.000 соматских ћелија.
У мачванском региону било је 30.000 крава, односно 90.000 говеда, и по томе смо одмах иза Златиборског округа. Ипак, Мачванском управном округу нема више од 200 произвођача који имају дневно преко 100 литара млека.
Прелевмани нису директно повезани са ценом млека јер се цена формира на бази цена у ЕУ и земљама у окружењу. Они служе за одбрану млекарства, количине откупа сировог млека, и броја грла која тренутно имамо у Србији.













Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa