Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
Пете ШабаЧке коњиЧке свеЧаности

НЕОДОЉИВИ ШАРМ ШАБАЧКОГ ГАЛОПА

Трке за престиж, запреге за параду, ревија шешира, изложба слика ““ тако се празновала лепота, славила традиција, трчало за пехар, ловор и историју ...
Вреле дане јула на стази додатно је подгрејао силовити топот најбржих галопера, а крај ње најшармантније даме, са шеширима по последњој моди, како доликује варошком епитету српске престонице галопа. На измаку другог века документима потврђене љубави према галопу у овом делу Србије, нове странице историје исписују се великим словима... ШАБАЧКЕ КОЊИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ ““ пету годину за редом сабрале су све који о коњима знају све и све који у лепоти уживају, без знања о дистанцама, педигреу, стартовима, рекордима и пеховима, јер за непоновљив осећај лепоте ЉУБАВ је довољна....Деведесет галопера у дванаест трка и преко педесет запрега у паради и такмичењу више је него довољно за све сладокусце, љубитеље коњичког спорта, ако статистика ишта може да каже о оном што се доживи кад се са истим нестрпљењем чека сваки нови старт и истом радошћу сваки нови тријумф.... За статистику и историју остају резултати, за памћење осећај који се не препричава.
- Драго ми је што се на овом месту окупља све већи број љубитеља коњичког спорта, долазе гости из иностранства, долази све већи број младих, родитељи са децом, па овај догађај оправдава епитет „празника галопа“ како га називају ““ рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
У најпрестижнијој међу великим тркама, Меморијалу краља Александра, други пут је тријумфовало грло у власништву штале „Интергај“, Саммис Њарриор (Мyбоyцхарлие/Тахфеез), који је у тренингу у Будимпешти.
- Памтим да сам још као дете долазио на Шабачки хиподром. Данас сам много срећан што по други пут освајамо пехар у овој великој и престижној трци, јер имамо одличне коње ““ каже Слободан Јовановић, власник.
Славе тријумф и Габор Маронка, тренер и Андреа Феле, Италијан, џокеј који је за ову трку стигао из великог тренинт центра у Пизи, из штале Ендо Боти.
За памћење остаје да је другу годину за редом, сада већ сопствени, рекорд у трци Супер спринт, оборила Тринити Ривер (Тхрее Валлеyс/Блане Њатер) КК“Перјаник“, 1000 метара- 0,57,3, џокеј Жељко Илић, тренер А. Михајловски. Шабачку миљу, такође други пут, узео је најуспешнији у досадашњем делу сезоне Наугхтy Јацк (Јоцкер Јацк/Никса), Милоша Адамовића, тренер Бојан Шендековић, јахач Ђорђе Перовић. Перовић, српски интернационалац, тренутно најбољи страни јахач у Јужној Кореји, славио је још у двогодачком купу, у седлу Кееп Цалм (Сцхњацхбуцклер/Цхака Дан), Стефана Угњешића, Реед Биллy-ија (Гилгамеш/Редцхете), М. Даутовића и у квотеру, на љубичевском Мераку (Фарљад/Мацхиевента), који је први прошао кроз циљ и у трци амазонки, у којој је тријумфовала Сузана Живановић. Првог дана свечаности најбржа омица била је Калина Ладy (Главалцоур/Калифорнија), власник, тренер и јахач Тика Вујковић, „женску миљу“ узела је гошћа из Мађарске Диртy Дреамер (Доцтор Дино/Делта Дивал), у власништву Анђелка Јуркића, док су у преостале две трке славиле Бахата (Сеаттле Сур/Блуе Белл), власник и тренер Шендековић, са Илићем у седлу и Старлетта (Хоноуред Гуест/Сунсет Црест) штале Антилоп, јахач Горан Мешетовић.
Више од педесет запрега показало је своје умеће у Шапцу, а организацијом и сарадњом са шабачким клубом задовољан је Вјекослав Пападопуло, председник Удружења за запреге. Фијакери су провозали и најшармантније даме на Шабачком хиподрому, уз незаобилазни модни детаљ ““ шешир, у ревији салона „Весна“ из Београда. Ласкаву титулу најшармантније понела је Маја Дамњановић.
- Још као мала сам волела да долазим овде, некада сам на хиподрому проводила доста времена. Част ми је да сам поново ту и ово је изузетна прилика да понесемо овако дивне шешире - каже победница такмичења.
Свој шарм су приказале и јуниорке, а богатству програма допринели су и наступи КУД „Абрашевић“ и Спортског удружења НИКАЗ СТАРЗ, Сање Никшић, као и изложбе вина, аутомобила и Базар здравља шабачког Дома здравља, као прилика да се, после узбудљивих трка и извештаја са кладионице, провере основни здравствени параметри.
Изложба слика „Помен голготи Србије“ академског сликара Драгана Мартиновића, била је својеврсни омаж страдању Србије, Шапца и Мачве у Великом рату и дуг прошлости, као залог за будућност.
Велико интересовање публике, бројни гости из региона, добра организација и богат програм, оправдали су епите галопског догађаја сезоне.
- Прошле године сам мислио да смо у организационом смислу постигли максимум када су у питању Шабачке коњичке свечаности, међутим, ове године је та граница померена, па ме радује што се у великом броју трка и богатом програму може пронаћи за сваког понешто, што доказује преко пет хиљада људи овог викенда на Шабачком хиподрому ““ рекао је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, уручивши пехар победнику краљевог меморијала.
Шабачке коњичке свечаности и овога пута су доказале да „традиција није обожавање, већ одржавање ватре“, одржавајући „ватру коњичког спорта Србије“, па се зато „место добрих сусрета ““ Шабачки хиподром“ високо позиционира на мапи коњичког спорта региона.
Текст: М.Мусић Фото: Јелена Илић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa