Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
БЛАГА МАРИЈА

РАВНОАПОСТОЛНА МАРИЈА МАГДАЛИНА

У четвртак, 4. августа, СПЦ и верници прослављају Свету Марију Магдалину, прву проповедницу Васкрслог Христа
Света равноапостолна Марија рођена је у Магдали, у Сирији, у племену Исахарову. Мучена од седам злих духова, чувши за Спаситеља како изгони демоне и исцељује од свих болести, дошла је код Њега док је боравио у Галилеји. Милостиви Самарјанин се сажалио на њу, изгнао седам бесова из ње и и оздравио јој душу. Ума озареног светлошћу познања истине, Марија је поверовала у Месију, Сина Божјег, послатог од Оца за спасење света. Постала је следбеница и ученица Његова, пратећи Га до Његовог добровољног страдања. На Голготи под крстом, стајала је заједно са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом, док су се остали ученици разбежали од страха и одрекли се Учитеља.
Као што је била верна следбеница Господа Христа у земном животу, остала је и после погребења. Прва је дошла на Његов гроб, са скупоценим мирисима, ноћу. Када је видела камен одваљен од гроба, брзо је отрчала да обавести апостоле, Петра и Јована: “ Узеше Господа из гроба“. Када они не нађоше у гробу ништа осим погребних хаљина, вратише се, а она оста сама, плачући. Појавила су се два анђела и упитала је: “Жено, што плачеш?“, а она им одговори: “Узеше Господа мог и не знам где га ставише“. Гледајући око себе и тражећи тело Христово, угледала Га је, али Га није познала, него, мислећи да је вратар, рече: “Господине, ако си га ти узео, реци ми где си га ставио да га узмем.“ Тек када је Господ ословио, познала Га је. Трећи пут, када је посетила гроб са другим женама, поново је видела Христа, који им је рекао: “Радујте се“. Не бојте се, идите и јавите браћи мојој.“
Марија Равноапостолна је била прва која је видела Васкрслог Христа и прва која је сведочила Његово Васкрсење. Попут других апостола, пропутовала је многе земље, ширећи радосну вест. У Риму је посетила цара Тиберија и, дајући му црвено јаје, поздравила га речима: Христос Васкрсе“. Када је испричала цару како је Пилат неправедно осудио Господа Христа, он га је протерао из Јерусалима у Галију, где је у немилости цара и тешкој болести завршио свој живот. Из Рима је Света Марија отпутовала у Ефес, код светог Јована Богослова, ком је помагала у светој мисији проповедања јеванђеља.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa