Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
САБОР У ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

ДАНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ

У недељу, 24. јула, у храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама, обележени су Дани Мајке Божје и Светих царских мученика Романових. Неколико стотина верника дошло је из Београда, Земуна, Обреновца, Ваљева, Шида, Шапца и дијаспоре.
После свете литургије, литије и резања славског колача, постављен је Часни Крст Господњи, “да нас благосиља, закриљује и помаже у духовним подвизима“.
- Буди се вера у нашем народу из дана у дан, милошћу Божјом, молитвама Пресвете Богородице и светих угодника, мученика и исповедника, светог оца Василија Острошкога. Време нам истиче и морамо да се ујединимо, уз помоћ Мајке Божје, шире од небеса, посреднице нашег спасења, заштитнице православних, која нам даје снагу и моћ да “стајемо на змије и шкорпије и сваку силу вражју“. Њена икона Порт-Артурска се јавила руском народу 1903. године и објавила да се пошаље у Порт-Артур, да пружи помоћ и покровитељство руској војсци. Тада није њена заповест испуњена, али зато ми данас, сто година касније, живимо у времену када Она закриљује омофором својим наш град који је мученички, страдални град, који је платио скупу цену слободе у Првом и Другом светском рату. Морамо бити свесни чији смо потомци да опстанемо и истрајемо бранећи веру, нацију и отаџбину, рекао је свештеник Иван Јанчић, старешина храма Светог Василија Острошког.
Прослава је употпуњена Духовном академијом и уметничким програмом у ком су учествовали појац Љубомир Манасијевић, драмски уметник Боривоје Божанић, КУД “Батајница“, гуслари и други.
Копију иконе Мајке Божје Порт-Артурске иконописао је прота Михаило Осипенко из Покрова и благословио да она буде заштитница српског рода. После његове смрти, иконописање је завршио и аманет свог оца испунио његов син Сергеј. Икона је, пре десет година, нашла свој дом у храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa