Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
АНТОНИЈЕ ВРАЧАРИЋ, ГЕОДЕТСКИ ТЕХНИЧАР ИЗ БАДОВИНАЦА ЧУВА УСПОМЕНУ НА СЛАВНЕ ПРЕТКЕ

КРАЉЕВО ПЕРО СЕЋАЊА


О подвигу Косте Врачарића из Бадовинаца, који је пред Церску битку, као искусни конспиратор и најповерљивији поузданик, по налогу Врховне команде Српске војске 29. јула 1914. пребацио на босанску обалу Дрине, да извиди концентрисање аустријских трупа, писала је “Политика“ од 21. августа 1914. године. Тешко рањен, са два метка у грудима он се докопао српске обале, преживео рат и био одликован златном Обилићевом медаљом за храброст.
- Његов рођак Милан Врачарић-Брадоња је на дринској ади Старача, закопао бомбе и пиштољ. Део оружја је са пријатељима Кулићима, пренео преко Дрине. Постоји уверење да је тим наоружањем, Гаврило Принцип, својевремено пуцао на Фердинанда у Сарајеву. Чуо сам да се касније, наш рођак дуго крио на Новом гробљу у Београду, каже Миланов прадеда Антоније Врачарић, геодетски техничар, настањен у Бадовинцима, који данас ради у катастру општине Богатић.
Антоније с доста љубави и пажње чува перо краља Александра, више медаља за храброст и старих фотографија својих давних рођака. Антоније је породичан човек. Обрађује више од 10 хектара ораница, а и данас уз помоћ рођака, љубитеља историје с доста љубави чува успомену на давне претке.
- Милан, кога су звали Брадоња се после свега више посветио вери. Два пута је био на Христовом гробу, каже Антоније.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa