Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
СЛОБОДАН ПАВЛОВИЋ, БИЗНИСМЕН СРПСКОГ ПОРЕКЛА, ВЕЧНО ОДАН ОГЊИШТУ

ТУФЕГЏИЋА КУЋА ЗА ЈАНКОВ МУЗЕЈ

“Павловића мост“,“Слобомир П универзитет“, “Павловићева банка“... само су неке од крупнијих инвестиција које доприносе зближавању народа. При крају је изградња великог Аква парка у будућем граду, крај Дрине, а некадашња Туфегџића кућа у Бадовинцима, коју су Павловићи купили и реновирали треба да “прерасте“ у музеј Јанка Веселиновића и помогне даљем јачању веза Срба с обе стране реке
Мост на Дрини, код Бадовинаца носи његово име. У близини је “Слобомир П универзитет, Павловићева банка ... Дугачак је списак улагања Слободана Павловића, америчког бизнисмена српског порекла, родом из Попова у данашњој Републици Српској у, како воли да каже родни крај коме дугује много и никако га не заборавља.
Више милиона долара уложио је у изградњу великог Аква парка у оквиру “Слобомир П универзитета“, недалеко од Дрине. Радови су при крају, а често размишља о потреби јачања културних веза Срба с једне и друге обале Дрине. И док на некадашњој ливади Павловића ( 35 хектара ), где је он са вршњацима често напасао стадо, полако “расте“ модеран Аква парк ( четири покривена базена и још што шта ) давно је купио и реновирао кућу Туфегџића у самом центру Бадовинаца, коју намерава да претвори у музеј Јанка Веселиновића и одржавање бројних културних садржаја који би доприносили јачању веза народа с обе обале реке.
“Исте године када је Драгутин Туфегџић рођен у Штитару 1881, Јанко се у Свулеуви где је учитељевао, у деветнаестој, години, оженио са Свилеушанком Јованком Јовановић. Тај брак, заснован на правом љубавном заносу младенаца, брзо је сагорео услед егзистенцијалних недаћа. Деца су се рађала али брзо умирала. Једино дете које су Јанко и Јованка одгајили била је Персида. Када је Јанко Веселиновић преминуо 14/27. јун 1905. године, бригу о његовој кћерки преузео је деда, прота Милош Веселиновић.
У глоговачкој цркви 22. октобра 1906. по старом календару венчали су се Драгутин Туфегџић и Персида Веселиновић.
Кућа Туфегџића у Бадовинцима, саграђена је 1911. године. Према породичном предању Поповића, плац за кућу младом свештенику и својој рођаки Персиди поклонио је поп Тешин унук Јаков Поповић ( 1864-1929 ).
Драгутинова деца, унуци Јанка Веселиновића који су живели у овој кући, били су: Јанко, Ђорђе, Михаило и Роксанда.
Потомци Туфегџића су у Шапцу, Сремској Митровици, Београду и Опову.
Кућа Туфегџића у којој је некада живела знаменита свештеничка породица, налази се недалеко од бадовиначке цркве и школе у самом центру села.
Целокупно двориште лепо је уређено, а стара кућа потпуно реновирана, споља и изнутра. То је данас дом Мире Павловић“, пише између осталог историчар, рођен у овом крају, доктор Радомир Ј. Поповић.
Постоје све шансе да давнашња жеља Слободана Павловића и његове супруге Мире буде испуњена. Поводом тога Слободан ће разговарати са челницима у општини Богатић. Подсећања ради у овој општини, прошле године уз помоћ Удружења књижевника Србије је покренута манифестација “ Дани Јанка Веселиновића“. Планирано је да се одржи и ове године.
ТЕСЛИН КУТАК У СЛОБОДАНОВОМ УНИВЕРЗИТЕТУ
Слободан Павловић је дипломирао електротехнику у Америци. И без обзира што се овим послом никада није бавио, већ трговином некретнинама у чему је пронашао себе, стекао славу и новац, иновације у области електронаука увек су га занимале. Тако је и данас. Често слободно време проводи у музеју посвећеном славном Николи Тесли, који је формирао на “Слобомир П. универзитету.
Љ.Ђукић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa