Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ПРИЧА О ПОВРЕДИ ДЕТЕТА У ДНЕВНОМ БОРАВКУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ У ШАПЦУ КОЈА ЈЕ УЗДРМАЛА СРБИЈУ

ФЕЈСБУК ДЕЛИ ПРАВДУ

Желим свима, да се овакво дете не врати кући, без искреног објашњења, написала је на Фејсбуку Оливера Перић Мићановић, уз слику своје ћерке са отеклином испод ока.
Интерес деце и њихова безбедност су на првом месту, зато спроводимо процедуру која је законом прописана за утврђивање околности и свега што се догодило, каже в.д. Центра за социјални рад Јелена Милошевић
Прошле недеље јавност је узнемирио Фејсбук статус Оливере Перић Мићановић, која је поставила фотографије свог детета које је повређено у Дневном боравку за децу и младе.
“Ако ваша деца иду у вртић, школу, дневни боравак, било да су здрава деца или инвалиди. Желим свима, да се овакво дете не врати кући, без искреног објашњења.“
Текст су пропратиле и фотографије девојчице са видном отеклином испод ока. Објава је дељена на друштвеној мрежи, а убрзо су се заинтересовали и медији.
Након неколико дана, Оливера Перић Мићановић се на фејсбуку захвалила свима на подршци.
“Ми унапред никога не осуђујемо, јер верујемо да је у том колективу већина коректног особља, али вероватно као и у сваком другом има људи који несавесно обављају свој посао. Немогуће је да се 4. пут дешава сличан проблем, а да нико није одговоран. Надамо се да ће се овај наш проблем решити у интересу нашег детета и остале деце... И да ћемо бити обавештени о одговорности. И како је дошло до повређивања нашег детета... У супротном ћемо тражити друге могућности...“
Готово сви штампани медији у земљи пренели су ову причу, док су читаоци у коментарима упућивали низ осуда на рачун запоселних у Дневном боравку. Како нам је циљ увек било објективно, а не сензационалистичко извештавање желели смо да чујемо и другу страну приче.
Вршилац дужности директора Центра за социјални рад, Јелена Милошевић, наводи да Дневни боравак ради у складу са свим прописаним стандардима, а да су њихови корисници деца и млади са аутизмом, Дауновим синдромом и лица која су умерено до тешко ментално ометена са или без вишеструких оштећења. Услуге центра користи 27 лица, од којих су две кориснице у колицима, а о њима се брине 10 запослених, васпитача, терапеута и медицинских техничара.
-Сви запослени добили су лиценцу за рад ресорног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Реч је о веома одговорном послу, јер су нам поверена деца којој су потребни и пажња и образовање и брига у сваком тренутку. Како бисмо обезбедили адекватну бригу својим корисницима у Дневном боравку, ангажовани су и помоћни радници ““ сервирка, хигијеничарка и возач. Услуга је комплетна и обухвата превоз корисника мини бусом, исхрану корисника, доручак, ручак и две ужине. Од преузимања у породици, у минибусу са децом су два медицинска техничара, каже Јелена Милошевић.
Директорка наводи да је са стручним сарадником посетила породицу Мићановић и уверила се да је дете добро. Истиче да посао директора Центра за социјални рад обавља тек месец дана, али да од колега није добила информације о ранијим проблемима у вези са боравком девојчице у Дневном боравку.
-Из разговора са родитељима сам сазнала да су и раније скретали пажњу запосленим у Дневном боравку на неке проблеме који су се јављали, али да никада адекватну повратну информацију нису добили. Запослени одричу било какво сазнање о повредама о којима смо, нажалост и верујем највише на штету детета, читали у новинским насловима. Породица Мићановић користи услугу Дневног боравка од 2012. године и у међувремену није било прекида, осим када је девојчица била болесна, каже Милошевићева.
Директорка истиче да се због добре сарадње, а у корист деце, у Дневном боравку организују родитељски састанци, на којима се разматрају битна питања, и решавају проблеми уколико се уоче. Није јој познато да се неко до сада жалио на проблеме овог типа.
-Интерес деце и њихова безбедност су на првом месту, зато спроводимо процедуру која је законом прописана за утврђивање околности и свега што се догодило. Уколико буде пропуста или одговорност било кога од запослених, биће санкционисани, у складу са свим важећим прописима, јер у овој установи, на различитим пословима, пружајући велики број услуга, свакодневно раде професионалци, врло посвећено и стручно. Зарад интереса деце, унапређења квалитета нашег даљег рада и заштите професионалности, која је неопходан предуслов у обављању посла за који су најважнија емпатија и љубав, нама је најважније да се утврди шта се заиста догодило, каже в.д. директорка Центра за социјални рад.
Наш лист ће испратити епилог ове приче.
НајваЖнији интерес деце
-У контакту смо са надлежним Министарством, полицијом и свим другим институцијама које су надлежне у овом случају и уверена сам да ћемо на прави начин превазићи ову ситуацију. Разговарали смо и са родитељима и надамо се да ће након целокупног сагледавања ситуације и испитивања околности, добити одговоре на које имају право и које заслужују, као и да ћемо и даље бити сарадници и партнери, а што је у најбољем интересу детета и породице. Дневни боравак је настао на темељу потребе породица, али и нашег међусобног разумевања, уважавања, сарадње и партнерства, јер је то у најбољем интересу деце, наших корисника, истиче Милошевићева.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa