Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ПОЈАВИЛЕ СЕ ЗМИЈЕ НА ШАБАЧКИМ УЛИЦАМА, СТРУЧЊАЦИ КАЖУ НЕОТРОВНЕ

ЗМИЈЕ ПРЕД КУЋНИМ ПРАГОМ

У Шапцу не постоји служба која је надлежна за уклањање змија. На територији Шапца нису забележене отровне врсте змија
Неколико змија се појавило у насељеним улицама нашег града. Према информацијама које су у нашу редакцију стигле, змије су се појавиле у насељу Тркалиште, као и у улици Проте Смиљанића.
Занимљиво је да у Шапцу не постоји служба која је надлежна за уклањање змија.
Намерно кажемо уклањање, јер је убиство змија, али и других гмизаваца који су заштићени законом, кажњиво је Законом. У потрази за одговором шта урадити у случају да се примете змије у граду, добили смо веома битну информацију да се углавном ради о неотровним врстама ““ смуковима и белоушкама. Признаћемо, међутим, да сусрет са змијама нимало није пријатан.
- На територији Шапца нису забележене отровне врсте змија. Најчешће се срећу смукови или белоушке које су сасвим безопасне. Међутим, никако не треба предузимати кораке на своју руку које могу да доведу до непријатних ситуација““ каже Миливоје Крвавац из Завода за заштиту природе Србије.
По његовим речима, грађани могу да назову Завод за заштиту природе Србије за инструкције или једноставно уз помоћ неког помагала уклонити животињу из непосредне близине куће.
- Као и други организми, изложени екстремним временским условима, као што је у овом периоду висока температура, и змије се склањају и неретко проналазе своје склониште у објектима које користи човек. Обично се са стабилизацијом временских услова фреквенција сусрета знатно смањује. Такође, све је мање простора за нормалан живот ових организама услед деградирања или потпуног нестанка станишта ““ наглашава наш саговорник.
У улици Проте Смиљанића станари једне зграде ставили су упозорење и воде рачуна да улазна врата буду стално затворена, пошто је примећена змија у околини. За сада се више није појављивала, али су зато њихове комшије успеле да усликају једну змију и та фотографија се појавила на фејсбук страници „Уживо са шабачких улица“.
За сада нема места паници, али треба бити опрезан и позвати надлежне из Завода за заштиту природе Србије.
ЗАКОНОМ ЗАШТИЋЕНЕ
Све врсте змија у Републици Србији су заштићене Законом о заштити природе и налазе се у категоријама заштићених или строго заштићених врста. У случају убијања заштићене врсте, на основу Закона о заштити природе казна за прекршај за правно лице може бити од 500.000 до 2.000.000 динара, за физичко лице од 25.000 до 150.000 динара или казна затвора до 30 дана. По Закону о добробити животиња казна за правно лице је од 100.000 до 1.000.000 динара, а за физичко лице од 5.000 до 50.000 динара. Стога, осим тога што се убијају организми који су вишеструко корисни у екосистему, јер регулишу глодаре, можете доћи у сукоб за законом у случају да намерно усмртите јединку које су заштићене ““ истиче Миливоје Крвавац.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa