Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ВЕЋЕ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ДОНЕЛО ОДЛУКУ О ИЗРАДИ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ “БРАНА КАМЕНИЦА (ЋУКОВИНЕ) НА ТАМНАВИ“

СПАС ОД ПОПЛАВА

У коцељевачкој општини протеклих месеци настављени су радови на санирању последица од катастрофалних поплава које су погодиле нашу земљу у мају 2014. године. Уређују се мањи и већи водотокови, граде порушени и ревитализују оштећени мостови, првенствено на реци Тамнави на којој ће, према тврдњама руководства општине, “нићи“ брана са акумулацијом узводно од насеља Каменица које се деценијама уназад бори са константним изливањем ове реке и њених притока.
У циљу реализације овог пројекта начињени су тек први кораци те су стога прошле недеље чланови општинског већа верификовали одлуку о изради Плана детаљне регулације Брана Каменица (Ћуковине) на реци Тамнави.
Према речима начелника за урбанизам, комуналне, стамбене и имовинско-правне послове Златка Поповића активности везане за изградњу ове бране са акумулацијом трају већ годину дана.
- Поплаве из 2014. године натерале су нас да озбиљније радимо на превенцији великих вода. Тамнава је државна река и о њој води рачуна држава преко надлежних министарстава и предузећа. Рађене су одређене студије које су покушале да дају најбоље решење. У свим досадашњим студијама које су почеле да се раде пре годину дана за цео Колубарски округ, не само за реку Тамнаву него за све воде Колубарског слива, идеја је била да тај објекат буде узводно од насеља Каменица и у тај први документ је унет назив брана Каменица. Ово име задржано је и у свим каснијим документима. У међувремену анализиране су потенцијалне локације и од четири стручни тимови су проценили да преграда треба да буде у близини скретања за насеље Ћуковине. То значи да ће на овој локацији бити преградни део бране док ће акумулација бити узводно - објаснио је Поповић.
Према још увек незваничним подацима процењује се да ће се под водом наћи око 150 хектара земљишта у катастарским општинама Ћуковине, Голочело, Градојевић и Галовић, док би брана била висока око десет метара. За потребе изградње овог објекта биће неопходно и измештање дела асфалтног пута према Доњем Црниљеву који се сада користи. Планом детаљне регулације, у сарадњи са ЈП “Путеви Србије“ који су надлежни за ову саобраћајницу, биће дефинисана и нова траса.
- Суштина изградње бране јесте прихватање абнормалних количина падавина, посебно у пролећним и јесењим месецима, и превенција од поплава насеља лоцираних низводно. Касније би ту акумулирану воду у току летњих месеци могли да користимо за друге намене, попут наводњавања или за развој неког вида туризма. О томе ћемо још да размишљамо. Важно је да се на овај начин и Коцељева и пољопривредне површине и домаћинства штите од поплава. Брана се ради у нерегулисаном делу реке, а низводно ће се регулисати речно корито које би контролисано могло да пропушта воду из акумулације. Ово је заиста капиталан пројекат који ће коштати више десетина милиона евра - оценио је председник општине Коцељева Душан Илинчић.
Осим ове одлуке донета је и она која се односи на израду Стратешке процене утицаја на животну средину за план детаљне регулације бране.
- Ми смо мишљења да је неопходно урадити и стратешку процену јер су активности на изградњи бране такве да ће неизоставно утицати на животну средину, и на земљиште које ће се наћи под водом, и на живи свет, на микроклиматске факторе који ће се јавити, те зато сматрамо да је неопходно уз план детаљне регулације урадити и овај документ. Пред нама је свакако велики посао и све што буде рађено биће доступно и дато на увид јавности - истакао је Поповић.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa