Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ИНИЦИЈАТИВА ЗА ДИРЕКТНУ ЖЕЛЕЗНИЧКУ ЛИНИЈУ ШАБАЦ ““ БЕОГРАД

ПРУГОМ ДО ПРЕСТОНИЦЕ

Може се и данас путовати возом од Шапца до Београда, али старе романтичаре, поклонике вожње једним од најстаријих, али и најјефтинијих превозних средстава, на том, не дугом путу, очекује преседање и неколико сати вожње. То би могло да се промени уколико Железнице Србије прихвате иницијативу Удружења љубитеља железнице
Чланови УЉЖ покренули су иницијативу да се поново успоставе директне линије из Шапца и Лознице до Београда, као што је то био случај до 1990. године.
- Чувени воз “Мачва експрес“ саобраћао је од Шапца до Београда два пута дневно до почетка последње деценије прошлог века када је укинут. Поновно успостављање линије не захтева велике трошкове, с“™ обзиром да већ сада пруга испуњава све услове да време путовања буде приближно сат и по времена, што је слично аутобуском превозу, а воз је неупоредиво комфорнији. Јужно од Шапца железничка инфраструктура је у лошијем стању, али се може реконструисати ““ истакао је, појашњавајући иницијативу, члан Удружења Карло Полак.
Како 60 % становника Мачванског округа живи у насељима уз пругу, поново успостављање директне и финансијски повољне везе са престоницом, као и усклађивање реда вожње са сменама ђака и радника, омогућило би развој туризма, привреде, пољопривреде. Због тога, захтев УЉЖ наишао је на подршку широм округа.
- Ми апсолутно подржавамо ову идеју. Људи су свесни да је путовање возом посебан доживљај, да је вожња удобнија него у неким другим превозним средствима, али бројна преседања и дужина путовања, одбија их од ове солуције. Када би поново заживела линија Шабац ““ Београд, број путника био би знатно већи ““ нагласио је директор Туристичке организације Шапца Драгојло Лазић.
Процене стручњака су да је сада пруга од Шапца до Београда оспособљена за брзину воза до 100 километара на сат, а крајем ове и почетком наредне године у плану је реконструкција потеза Шабац ““ Лозница ““ Мали Зворник.
Преузето са ТВ Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa