Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ПЛИВАЧИ БЕЗБЕДНИ САМО НА УРЕЂЕНИМ КУПАЛИШТИМА

ОПРЕЗ СА РАЗЛОГОМ

Спас од летњих врућина многи Шапчани траже на локалним плажама и базенима. Надлежни апелују на грађане да се купају на уређеним купалиштима и избегавају „дивље плаже“
Од почетка летње сезоне, на, махом необезбеђеним купалиштима широм Србије, утопило се десетак људи. На подручју Шапца несрећних случајева није било, али надлежни упркос томе апелују на суграђане да спас од врућина траже на уређеним плажама, попут Старог града.
- Купачи углавном поштују правила која важе на плажи. Појединци се ипак оглушују о апел да се купају у ограђеном делу, односно да не пливају даље од бова. Од почетка сезона забележена је једна инцидентна ситуација, када смо успешно спречили утапање једног пливача. Уређене плаже су једине безбедне за купаче, јер на „дивљим плажама“ нико са сигурношћу не познаје конфигурацију терена. Управо се на таквим плажама дешавају утапања са трагичним крајем. „Дивље плаже“ су посебно опасне за неискусне пливаче и особе које у воду улазе под дејством алкохола, каже Стеван Антић, координатор спасилачке службе.
На базенима су правила јасна, купачи их углавном поштују, али су спасилачке службе у приправности.
- Повећали смо број спасилаца који раде на базену. На базену се увек налази од шест до десет спасилаца, колико их буде викендом, када региструјемо и до хиљаду посетилаца. Поред хигијенских, на базену важе и веома ригорозна безбедоносна правила. Увек апелујемо на посетиоце да их се придржавају, јер смо веома ригорозни у санкционисању оних који се не придржавају правила. На базену се не толерише трчање и скакање у воду. Апелујемо на све оне који нису у потпуности искусни пливачи да се пре уласка у базен јаве спасиоцима, како би могли да мотре на њих. Савет родитељима је да децу млађу од 12 година не шаљу на базен без пратње неке старије особе, каже Јелена Лазић, портпарол Градског базена.
Стручњаци кажу да се несреће најчешће дешавају на неуређеним плажама, а жртве су, као по правилу, деца и слабији пливачи. Зато и апелују на старије, пре свега родитеље, да децу воде само на купалишта где постоји спасилачка служба.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa