Инфо

21. јул 2016.21. јул 2016.
ЗЕЛЕНА ОФФ-РОАД БИЦИКЛИЈАДА ОКУПИЛА ВЕЛИКИ БРОЈ ЗАЉУБЉЕНИКА У ДВОТОЧКАШЕ

ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА

Организована од стране Зелених Шапца у сарадњи са Европским центром за екологију из Шапца и уз подршку Савета за координацију послова безбедности саобраћаја града Шапца у недељу, 24. јула, с јасном поруком да је савременом човеку потребан повратак природи
На Старом граду код ресторана „Аљуариус“ последње недеље месеца јула било је веома живо. Стотину бициклиста свих узраста из Шапца, Богатића, Голубинаца, Сремске Митровице, Руме, Београда и Инђије окупило се ради учешћа на Зеленој офф-роад бициклијади у организацији Покрета за Шабац Зелених Србије. Током двочасовне вожње прошли су трасом од Старог града поред кванташке пијаце и Силоса према железничком мосту, насипом поред викенд насеља до уливања Кочиног канала у Саву, па узводно преко пута за Дреновац, кроз насеље Траваница, па другом страном Кочиног канала до Шљункаре. Све учеснике на крају је очекивало освежење, ручак, сунчање и купање на Шљункари уз обавезно присуство спасиоца.
- Изузетно смо поносни што се велики број учесника пријавио за ову Бициклијаду. Имали смо изузетно леп дан. Возили смо трасом од Старог града према Шљункари кроз живописне пределе, зеленило, поред шумарака, њива засејаних различитим културама. Возили смо полако, лаганим темпом. Људи су уживали. Временске прилике су нас послужиле. Време је предивно. Ми овом Бициклијадом желимо да пошаљемо поруку да је савременом човеку потребан повратак природи. Такође желимо да промовишемо бицикл као јефтино еколошко и економично превозно средство и истовремено желимо да укажемо на могућности за развој бициклистичког туризма на територији града Шапца и шире околине јер сматрамо да је ово један диван пример како читаве породице могу активно да проводе одмор у природи ““ рекао је др Дејан Павловић, председник Покрета за Шабац Зелених Србије.
У сарадњи са Европским центром за екологију из Шапца и уз подршку Савета за координацију послова безбедности саобраћаја града Шапца желели су да пошаљу заједничку поруку с акцентом на здрав начин живота. Истог мишљења били су и сви учесници, од најмлађег до најстаријег.
- Није било напорно. Дошао сам са татом Дејаном и братом Урошем. Било нам је лепо. Једва сам дочекао да се сунчамо и купамо ““ рекао је петогодишњи Лаза Бирчаковић, најмлађи учесник.
Урош Бирчаковић и Огњен Алексић, једанаестогодишњаци, сложили су се да је ово леп начин да се проведе време током викенда.
- Дружили смо се, забављали. Мало смо се и уморили. И други би требали да дођу на оваква дешавања. Боље да изађу напоље, да дођу овде и возе бицикле него да седе код куће за компјутерима и телефонима у рукама - поручио је Огњен.
За брачни пар Сталдер, седамдесетшестогодишњег Индонежанина Франца и шездесетрогодишњу Милену, рођену Тадић, који живе у Холандији оваква дешавања су нешто што се не пропушта.
- У суботу смо чули и за Бициклијаду па смо се одмах прикључили. Живимо у Денхагу поред мора и сваки дан возимо бицикл. Чак сам и на посао, који је био удаљен од моје куће десет километара, ишла бициклом. Сваке суботе и недеље идемо на излете седамнаест километара. Било би лепо када би и у Шапцу, као и у Холандији, имали уређене бициклистичке стазе ““ истакла је Милена.
По мишљењу Миленине заове Стајке Тадић оваква дешавања би требала чешће да се организују.
- Живим у Шапцу од осамдесет девете године. Волим да возим бицикло више него ауто. Спортског сам духа, а вожња бициклом је здрава. Не силазим са бицикла ни преко зиме. Када сам чула за Бициклијаду муж је оберучке прихватио предлог за учешће.
Током овог целодневног дружења учеснике је пратила и сервисна екипа, полицијско возило, као и екипа Хитне помоћи. На самом почетку учесницима су подељене и мајице као знак сећања на ово прелепо дружење.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa