Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
МЛАДИ СВЕ РАНИЈЕ ПОСЕЖУ ЗА АЛКОХОЛНИМ ПИћИМА

КАД ПУСТЕ ИГРАЧКУ УЗМУ ФЛАШУ

-Нико не пита за године када купујемо алкохол, прича наша петнаестогодишња саговорница. -Алкохол смањује контролу у понашању, па доводи до поступака који су опасни, наводи психијатар др Борис Јовановић. -Деца су препуштена сама себи, улици и одабиру друштва које и оне најтврддокорније пољуља, истиче Ивана, мајка седамнаестогодишње девојице
Закон о јавном реду и миру Републике Србије прописује казне за оне који продају алкохол малолетницима млађим од 16 година. Иако би се вероватно већина родитеља сложила да ову границу треба померити на горе, чињеница је да млади почињу да пију доста раније.
-Постоји неколико кафића у граду где се окупљају моји вршњаци, углавном петком и суботом, и пију. Нико не пита за године када купујемо алкохол, ни тамо, као ни у продавницама, прича наша петнаестогодишња саговорница, коју ћемо звати Нина.
Каже да девојчице пију више од дечака и да су спремније да чине различите ствари зарад популарности. Због тога што не пије гледају је „као да није нормална“, а дешавало јој се и да јој отворено кажу да није добродошла у неко друштво.
-Девојчице наводе љубав као разлог због ког пију. Дешава се да попију по један вињак, а онда глумећи да су пијаније него што јесу, на „Фејсу“ остављају статусе са измешаним словима, лупају чаше и раде сличне глупости. Виђала сам и девојчице мојих година које пијане тетурају по улици, повраћају или певају. Такмиче се ко може више да попије. Дечаци се често „лепе“ за такве. Искоришћавају их. Буду са њима недељу или две, а када их оставе, оне онда то наводе као разлог да поново пију, објашњава Нина.
Наша саговорница каже да за алкохолом често посежу и њени вршњаци који имају проблема у породици. Свесна је да пијанство за собом повлачи и друге ствари, поред неконтролисаног понашања. Цигарете наводи као уобичајену ствар, али да деца њених година користе и марихуану јер верују да су “фаце“.
Психијатар Опште болнице Шабац, др Борис Јовановић каже да деца почињу да пију алкохол са 13, 14 година и да је то прилично учестало и да са 18, 19 или 20 буду већ озбиљни зависници.
-Алкохол смањује контролу у понашању, па доводи до поступака који су опасни, као што су незаштићени сексуални односи. Мозак се вежба на психоактивне супстанце и долази се у стање да је потребно узети нешто да би се осећало добро. То могу бити цигарета, марихуана или лекови уз алкохол. Посебно је опасно мешање седатива са алкохолом јер оба смирују центар за дисање и веће су шансе да дође до застоја дисања.
Јовановић наводи да узрок због ког овако млади људи почињу да користе алкохол лежи у томе што је то доба када долази до бурних промена у њиховом телу, а то често буде праћено и променама у друштву, али и у породици. Каже да велики број младих у пубертету осећа тескобу и аксиозност.
-Породице тешко опстају, постоје егзистенцијални проблем, родитељи се мало баве својом децом и сви ти елементи утичу на младе у најосетљивијем добу. Међутим, и деца која живе у идеалним породицама имају проблема због одрастања, схватања свог пола, односа са другима. Деси се да девојчице за јако кратко време почну да личе на жене. Са друге стране, потрошачки менталитет намеће нам да треба имати. Све се своди на материјално док је духовно запостављено, истиче др Јовановић.
Ивана, мајка седамнаестогодишње девојчице сматра да проблем лежи у родитељима, али да и друштво мора да реагује. Каже да живимо у времену када родитељи не посвећују довољно пажње својој деци, а алкохол им је доступан свуда.
-Видим да много младих пије, чак девојчице више него дечаци, што је страшно. Вероватно због егзистенцијалне ситуације почну да пију у кућној варијанти, па у већ алкохолисаном стању одлазе у кафиће где настављају да им служе алкохол. Мислим да држава мора да донесе ефикасније законе, каже Ивана.
Сматра да родитељи морају више пажње да посвете деци и да разговарају са њима. Истиче да казне немају ефекта, јер прођу, али да се са децом мора разговарати о штетности алкохола и чему све води прекомерна употреба. Каже да родитељи морају да имају надзор над својом децом и несхватљиво јој је да у друштву њене ћерке само она има ограничен излаз. Наводи да родитељи често не само да не знају када им деца долазе кући, него не знају ни где ни с ким иду.
-Породица као институција данас не функционише и не ради свој посао. Деца су препуштена сама себи, улици и одабиру друштва које и оне најтврдокорније пољуља, истиче Ивана.
Борис Јовановић потврђује да родитељи треба да причају са децом, да их слушају и прате промене код њих. Истиче да не треба постављати дупле стандарде.
-Не могу родитељи да траже од своје деце да поступају на одређени начин, а да се притом понашају сасвим супротно. Морају пратити с ким се друже, где проводе време. Често праве грешке из најбоље намере. Раде много па никада нису код куће, или су превише дарежљиви, што такође није добро, наводи наш саговорник.
Где су родитељи
За мој 15. рођендан није било алкохола, али су га неки сами донели. Једна другарица, која је моје годиште, је била доста пијана, па смо је одвели кући. Оставили смо је у њеној соби, али њене родитеље нисмо видели. Не знам да ли нису били код куће или су спавали, каже Нина.
Неискуство води на испирање
Није редак случај да малолетници услед акутног тровања алкохолом заврше у болници. Психијатри у тим случајевима врше улогу консултаната да би се утврдило да ли се ради само о конзумирању алкохола или и неких других супстанци. Др Јовановић наводи да до оваквих случајева долази најчешће зато што немају искуства у пијењу, већ пију на екс, брзо, не једу. Додаје да често после оваквих искустава млади умеју да престану да се напијају.
М.Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa