Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
Породилиште у Општој болници Лозница добило апарат за проверу слуха

УЛАГАЊЕ У СРЕЋНИЈУ БУДУЋНОСТ

Хуманитарна акција Блиц фондације „Срце за децу“. Рано откривање и започињање лечења од пресудног значаја. Људски напори никад нису узалудни, појединац може да учини много
Захваљујући хуманитарној акцији „Блиц фондације“ - „Срце за децу“ неонатални скрининг слуха је постао обавезан у 50 породилишта у Србији, а 27. јула апарат за проверу слуха са пратећом опремомдобило је породилиште у Општој болници Лозница. Циљ акције „Блиц фондације“ - „Срце за децу“ је да се за свих 56 породилишта у Србији обезбеде апарати за проверу слуха код беба и да неонатални скрининг буде обавезан. Без апарата за отоакустичку емисију није могуће на време открити да ли дете има проблем са слухом. Ако се евентуално оштећење слуха код детета не открије у првим месецима живота и ако рехабилитација не почне већ од шестог месеца то дете неће моћи правилно да развије говор и интелект. Покровитељ акције „Срце за децу“ је Министарство здравља, а медијски партнер Радио-телевизија Србије.
Директорка Опште болнице у Лозници др Мира Вучетић захвалила се „Блиц Фондацији“ на значајној донацији: „У породилишту наше болнице годишње се роди око 1.200 новорођенчади са подручја града Лознице, околних општина и приобалног дела Републике Српске. Једно смо од 56 породилишта које је захваљујући „Блиц Фондацији“ добило овај апарат. „Блиц Фондација“ је препознала потребу за раним скринингом слуха у оквиру редовних неонатолошких прегледа у прва три дана по рођењу детета. Улагањем у медицинску опрему за преглед наше најмлађе популације улажемо у срећнију будућност“ - истакла је др Вучетић.
Акција “Блиц фондације“ - „Срце за децу“сваким даном је све ближа коначном циљу. После Лознице и Љубовије, у Србији је од укупно 56 остало још само четири породилишта без апарата за рано откривање оштећења слуха код новорођенчади. У Србији се сваке године роди више од 300 беба које имају урођене проблеме са слухом. Ова акција од националног значаја омогућава да се на време крене са рехабилитацијом, што је кључни предуслов да се деца са оштећеним слухом укључе у друштвени живот, да преброде страшну тишину и постану пуноправни чланови друштва.
Директорка издаваштва у компанији „Рингиер Аџел Спрингер“ Јелена Милошевић приликом уручења апарата за проверу слуха код беба породилишту у Лозници је поручила: „Велико задовољство ми је да сам у лозничком породилишту где се рађају малишани из подрињског и рађевског краја. Нека ова донација буде порука да људски напори никад нису узалудни, да појединац може да учини много и да може да победи зло далеко снажније од себе.“
Успеху акције “Срце за децу“ допринела је и одлична сарадња са РТС-ом и Министарством здравља. Захваљујући људима добре воље и друштвено одговорним фирмама који су подржали акцију, као и „Телетону“ одржаном 24. маја на РТС, свих 56 породилшта у Србији добиће апарат за скрининг слуха.
Новинар и водитељ РТС Бранко Веселиновић рекао је да сви морамо боље да слушамо потребе људи са којима живимо:“Овде није реч само о томе да ли ће сва породилишта у Србији добити апарат за неонатални скрининг слуха, иако то јесте наш приоритет. Поред тога, ова заједничка акција Јавног медијског сервиса Србије и „Блиц Фондације“ подсећа нас да у временима која намећу друге вредности ипак сви морамо боље да слушамо потребе људи са којима живимо. Да учинимо онолико колико можемо да будемо боља деца и родитељи, пријатељи, комшије и колеге. Да рад новинара на првом месту мора да служи општем добру слушалаца, читалаца и гледалаца. Коначно -да наш рад и утицај имају употребну вредност.“
Др Нада Васић, педијатар у ОБ Лозница рекла је да је за сваку болест од пресудног значаја рано откривање и рано започињање лечења: „Са овим апаратом ћемо откривати ослабљен слух на самом рођењу“. Она је у име Опште болнице у Лозници уручила захвалницу „Блиц Фондацији“.
Д. Жугић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa