Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.

Вирус заљубљености

Ни једно годишње доба не ствара у нашим главама толико позитивних асоцијација као лето: сунце, море, река, путовање, сладолед, ленчарење, слобода...
Лето је, међутим, плодно и за различите вирусе. Обратите пажњу на следеће симптоме:
- убрзано куцање срца
- влажни дланови
- промена гласа
- проширене зенице
- руменило
- „кување“ у стомаку.
Је л“™ вас закачило нешто слично овог лета?
Ако сте уз горе описане симптоме имали још и повишену телесну температуру, надам се да сте отишли код лекара и да је та ствар сређена. Ако се није појавила температура, него нека чудна опседнутост, еуфорија, неспособност да разумно размишљате, шашаво понашање, заборавите причу о летњим вирусима.
Ваша дијагноза је много тежа: заљубљеност.
Кад год се прича о заљубљености, појаве се срца, а ово стање има много више везе са мозгом, него са срцем. Научници кажу да неких десетак области мозга имају улогу у заљубљености. Све те области мозга отпуштају занимљиве хемијске стварчице у мозак и крв и стварају луда осећања. Допамин подиже ниво задовољства, смањује тугу, изазива еуфорију. Норадреналин узрокује знојење и убрзани рад срца, серотонин даје осећај задовољства и опуштености. Окситоцин подиже наша осећања поверења и привржености, нежности, а смањује страх...
Слично као кад нас спопадне неки вирус, кад смо заљубљени не функционишемо баш нормално. Не размишљамо ни о чему другом осим о њему/њој, не морамо да једемо, не морамо да спавамо, заборављамо на све друго што нема везе са њим/њом. И углавном се церекамо као луд на брашно, стално смо добро расположени.
Просто је фантастичан тај утисак да је све могуће, да смо открили смисао живота јер смо пронашли ту једну особу, савршену за нас, као да ју је неко по нашем нацрту правио.
Нећу да кварим.
Само малкице да вас упозорим.
Горе поменуте природне дроге, задужене за хемију заљубљености потпомажу да особу у коју смо заљубљени не видимо онаквом каква заиста јесте. Видимо је онаквом каква желимо да буде. Оно што особа нема, а нама је потребно, ми јој доцртавамо, оно што има, а нама се не допада, ми некако пребришемо; а свега тога уопште нисмо свесни.
Савршенство, заправо, стварамо сами.
Сигурно сте до сада чули да су дроге језиво опасне, између осталог и зато што организам развија толеранцију на њих, па је човеку потребно све више и више дроге да би се осећао подједнако добро као на почетку. Иако природне дроге задужене за заљубљеност нису опасне и не могу да вас одведу у физичку болест и смрт, оне имају исту особину: постајемо толерантни. Када се то догоди, заљубљеност почиње да слаби, а особа у коју смо се заљубили престаје да буде оличење савршенства и постаје оно што заиста јесте, обичан смртник са врлинама и манама.
Уместо да будете љути и разочарани, научите да волите. Осим страсти, љубав нуди и приврженост. Уместо површности даје зрелост, уместо залуђености даје посвећеност, уместо грозничавости даје стрпљење.
Заљубљеност је себична.
Љубав је великодушна.
Ако нисте у стању да прихватите истину да савршенство не постоји, бићете често заљубљени у разне људе, али нећете бити у стању да стварно волите једну особу.
Уживајте у заљубљености, али изаберите љубав.
Ако је заљубљеност вирус, љубав је лек.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa