Инфо

28. јул 2016.28. јул 2016.
ЗАВРШЕНА ТРАДИЦИОНАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА ПОСВЕЋЕНА 201. ГОДИШЊИЦИ БОЈА НА ДУБЉУ

РЕЧИ СРПСКЕ СЛОБОДЕ

Прошле седмице (25. и 30. јул 2016.) у Дубљу је завршена традиционална, дводневна манифестација обележавања 201. годишњице Боја на Дубљу.
Првог дана, програм се одвијао на отвореној сцени у црквеном дворишту и део на бини у Дому културе, због кише. Састојао се највећим делом од наступа двадесетак фолклорних друштава из исто толико места у Србији, а централни део је био такмичење школараца за титулу младог дубљанског војводе у овој конкуренцији (школска омладина). Победио је Владимир Ковачевић из Дубља.
Прослава је настављена у прошлу суботу, сличним културно-уметничким програмом, а у конкуренцији сениора, ласкаву титулу, дубљанског војводе за ову годину, понео је Милош Паунић из Бадовинаца.
Помен изгинулим војницима, служио је сеоски свештеник Урош Живановић. Четири дана је радила и сликарска колонија, а посетиоци су могли да виде настале радове, дванаест уметника из Дубља и околине. У храму Вознесења Христовог, смештена је и чувена крипта са витрином у којој су изложени предмети нађени код погинулих српских и непријатељских војника. Предмете је рестаурирао и конзервирао стручни тим Народног музеја у Шапцу. И што је посебно за истицање, на овом месту почивају заједно остаци учесника Боја, који су тако, што је писац приметио: Помирени у вечном спокоју.
Бој на Дубљу између српских устаника са једне и Турака са друге стране, у коме је учествовао и српски кнез Милош Обреновић, одиграо се 26. 07. 1815. године, представља једну од важних прекретница у Другом српском устанку. Кнез Милош је послао писмо Куршид паши у коме му објашњава да се Срби нису побунили против цара, већ зулума Сулејман паше Скопљака.
Величанствена победа устаника резултирала је дуготрајним преговорима и коначно слободи Србије.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa