Инфо

4. август 2016.4. авг 2016.
ЧЛАНОВИ САВЕЗА ИЗВИЂАЧА ОПШТИНЕ ЧУКАРИЦА ПО 20 ПУТ КРАЈ ДРИНЕ У МАЧВИ

КОМПЈУТЕРСКУ ЗАБАВУ МЕЊАЈУ ИЗВИЂАЧКЕ ВЕШТИНЕ

Највише их привлачи живописна природа и љубазни домаћини. Живот без рачунара и видео игрица. Излети да употпуне угођај, а не изостаје ни квалитетна храна
Извиђачко небо над Дрином, на њеној десној, мачванској обали, близу Црне Баре и викендице Милене и Владе Давидовића из Богатића у прошли петак, пре подне, било је пуно плавичастих облака. Сунце већ високо “одскочило“, а видик “пукао“ до бескраја. Лепо је то описао Јанко Веселиновић на почетку свог најпознатијег романа “Хајдук Станко“.
Извиђачки камп у “дебелом“ ладу столетних стабала, крај реке, беспрекорно чист. Ограђен је ужем на који су покачане бројне извиђачке поруке. Чули смо да је у кампу четрдесетак извиђача, чланова Савеза извиђача општине Чукарица, који овде долазе 20 година за редом. Овај боравак им је практично јубилеј.
Љубазни домаћини дочекују госте на традиционалан, мачвански начин. По јутру се већ познаје да ће дан бити врео. Пригушена песма употпуњује укупан угођај.
Славиша Бојић, старешина Савеза, каже да су чланови од седам до 18 година. Долазе овде од 1996. године, а овог пута боравиће од првог до 15. августа.
- Овде су ученици, углавном чукаричких основних школа, али ту су и млади извиђачи из других школа и делова главног града. Родитељи једног од ученика су ми рекли да би желели да њихово дете мало одвоје од компјутера, мобилног телефона и видео игрица. Овде то врло једноставно постигнемо. Имамо по два члана из Богатића и Бадовинаца. Ту су студенти из Ивањице и општине Ораховац, а очекујемо и госте из Македоније и Словеније. Тако ће овај извиђачки камп, четврту годину за редом бити међународни, каже Бојић. Он посебно истиче љубазност домаћина и живописну природу Дрине, као основни разлог дводеценијског летњег савладавања извиђачких вештина баш на овом месту. У плану су и излети у Богатић и околину. Желе да виде: “Хајдук Станков вајат“ у Црној Бари, етно села у Метковићу и Станишићима, близу Бијељине...
Александар Бојовић ( 8 ) је ученик основне школе “Љубомир Ненадовић“ на Чукарици. За ово место крај плаховите Дрине зна од кад се родио. Родитељи су га овде доносили, док је био у пеленама. Свиђа му се доста тога, а највише другарство које проширује у кампу.
Уна Давидовић из богатинске Основне школе “Мика Митровић“ је ученица петог разреда. Терен јој је добро познат, јер јој је бака све показала. Са другарима је на овом лепом месту, трећи пут за редом.
Милена Недић има 12 година. И она долази из чукаричке Основне школе “Љубомир Ненадовић“. Овде је први пут, а лепих утисака које ће понети својим вршњацима у школу је на претек.
Родољуб Дробњаковић (22) је студент електротехнике у Косовској Митровици. Долази из Звечана.
- Овде сам трећи пут. Савезу извиђача на Чукарици сам се прикључио 2006. године. Наишао сам на добар пријем и успоставио одличну сарадњу, стекао потребно знање и определио да останем и све то, стечено искуство подарим другима. То је велика част и задовољство, каже Дробњаковић.
Иван Николић ( 30 ) запослен у компанији Кока-кола у Београду је начелник овог извиђачког кампа. Задужен је за осмишљавање рада. Био је својевремено један од најмлађих чукаричких извиђача. Дводеценијски упоран рад и бројне активности створили су код њега позитиван систем вредности.
Укупан доживљај извиђача у овом живописном парку природе, крај Дрине у Црној Бари, где се предстојећег викенда одржава традиционална културно-туристичка манифестација “Хајдучке вечери“, употпуњује вишегодишњи кувар чукаричких извиђача Небојша Новитовић-Неле, укусним специјалитетима здраве хране. Помажу, бар у обезбеђењу намирница многи грађани који то желе.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa