Инфо

4. август 2016.4. авг 2016.
НА ФАРМИ ЈУНАДИ БОЖИДАРА БОШКА КОНДИЋА У ПЕТЛОВАЧИ

МИЛИОН ЕВРА У МАЧВАНСКО СТОЧАРСТВО

У два објекта и трећим у изградњи, тренутно тови 620 јунади. План је укупно 1.200. Дневна потрошња хране 12 тона. Стабилност цене и већи аграрни буџет, основа улагања. Позивница градоначелнику и министру пољопривреде
Божидар Бошко Кондић, власник предузећа “Дуга“ из Петловаче које се бави превозом робе, путника, делимично туризмом и од пре пет година пољопривредом, намерава овој традиционалној привредној грани у којој је и његов деда стварао, да посвети већу пажњу. Храбро се одлучио за сопствено улагање у ову ризичну производњу без финансијске помоћи државе и банака.
До сада је у мачванско сточарство, коме не “цветају руже“ уложио укупно 900.000 еура. Изградио је фарму јунади у Петловачи, где је у два објекта и трећим у изградњи сместио 620 јунади. Планира да укупно тови 1.200 грла. Набавио је и “брдо“ сточне хране, јер само постојећи број јунади дневно поједе 12 тона ( највише кабасте хране ). Кондић се нада бољем стању у укупном српском сточарству, увођењу више реда на тржишту, већем аграрном буџету и стварању укупно бољег амбијента за пословање, што је по његовом мишљењу задатак државе, будући да се ради о стратешкој производњи.
- Пољопривреда укупно заслужује више, а држава треба уместо “као са свећом“ да тражи инвеститоре по свету, већу пажњу посвети домаћим. Потребно је да створи укупан амбијент и потребе уговорно регулише, како би се избегли “потреси“ на тржишту, које ова производња не може да поднесе. Наше тржиште је мало и не уређено, каже Кондић.
Његово запажање је да ни један страни инвеститор није уложио у стратешку производњу у Србији, где је коефицијент обрта капитала спорији. Истовремено констатује да је новостворена вредност из пољопривреде стратешки циљ сваке добре економије, а улагање у овој области није да се уложи ујутро, а увече мери профит, напротив улагати треба током целе године, додаје он.
Телад, тежине у просеку 140 килограма набавља на откупним местима: Рудник, Топола, Аранђеловац... Углавном су сименталске расе, а циљ је да приликом предаје буду не лакша од 600 килограма. То, употребом квалитетног хранива постиже за 10 до 12 месеци.
- Постојећи број грла захтева велике количине хране, поготово кабасте. Набављамо је највећим делом у Војводини. Дневна потрошња је око 12 тона, а хранимо их два пута на дан, наглашава наш саговорник истичући да је овај поступак (исхрана) прилично механизована и спроводи је два човека, док је опет захваљујући примени напредне технологије укупан број запослених на фарми свега осам.
Здравствено стање животиња је веома добро, а за то највеће заслуге има доктор ветерине Жељко Кулезић из Ветеринарске станице у Прњавору, који тврди Кондић, ревносно обавља свој део посла.
СТРАТЕШКА УЛАГАЊА
- Позивница да нас посете односи се и на градоначелника и новог министра пољопривреде. Порука за српску Владу и Министарство пољопривреде била би да је много корисније да се уместо “Фијатом “ и његове три смене, те Смедеревском железаром баве тиме колико ће инвеститора током године ући у оно ушта се “Дуга“ упустила и “плови“ већ неколико година. Сточарство је заслужило већу пажњу и треба га третирати као стратешку делатност, поручује Кондић.
СПИСАК ЖЕЉА СТРАНАЦА
- Нажалост ни локална власт не показује довољно интересовања за сточарство. Пречи су јој страни инвеститори, који најчешће долазе са писмом о намерама у којем искажу списак својих жеља, пруже прст у парче земље у које је из буџета уложено много пара, свих грађана Шапца, да би се направила та Индустријска зона, где би потенцијални инвеститори можда некад дошли, каже Кондић.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa