Инфо

4. август 2016.4. авг 2016.
РЕЧ СПОНЗОРА

Заједно до успеха

Запослен сам у компанији Томсин као стручњак за заштиту биља. Највише ме је привукло у овој компанији њена организованост и услуге које компанија пружа купцима средстава за пољопривреду. Компанија Томсин организује директан обилазак производних засада својих купаца од стране њене стручне службе, излазак на терен. Тако сам одлучио да постанем део агрономског тима ове фирме. Рејтинг компаније Томсин из године у годину све више расте, захваљујући широкој понуди свих средстава неопходних за успешну пољопривредну производњу и ефикасности њене стручне службе.
О воћарској и ратарској производњи је било речи у прошлим бројевима, зато бих се осврнуо на заштиту повртарских усева и унапређењу њиховог квалитета јер са повртарима највише и сарађујем.
Производња поврћа из године у годину постаје све тежа. Цене су неизвесне и непредвидљиве. Зато, повртари гаје више усева у току године, што би рекли сваштаре. На некима зараде а на неким су у губитку,тако да гајењем више повртарских култура у току године је могуће доћи до зараде. Повртари радо сарађују са агрономима, да би ефикасније решили проблем у узгоју својих култура и унапредили своју производњу. Такође економска неизвесност, шокантне нагле климатске промене, висок садржај инфективног инокулума (услед монокултуре) опредељује произвођаче на сарадњу са пољопривредним стручњацима. Прошао је период кад се ишло напамет, што би се рекло ђутуре.
Прве препоруке су везане за избор хибрида. Различито тржиште поставља различите захтеве. Гледа се боја плода, величина, текстура, укус, отпорност на ниске или високе температуре (зависи у којем периоду се гаји), принос, изглед, трајност чувања плодова после брања итд. Такође је битна и отпорност хибрида на болести.
Штеточине. Одређени патогени се веома тешко сузбијају вертицилллиум, фусариум, сцеротиниа итд., па је на парцелама где су се појављивале добро решење отпоран хибрид. Компанија Томсин својим купцима обезбеђује све хибриде који су увезени у Србију и помаже им да се определе за најбоље.
Након сетве хибрида, неопходно је обезбедити оптималне услове за његово правилно развиће/одговарајуће температуре и влагу, проветравање, чисту фолију над расадом, заштиту од болести, каљење расада и благовремено изношење расада. Од квалитета расаде доста зависи и количина приноса. Након расађивања биљка преживи шок и пожељно јој је помоћи са неким биостимулатором да преброди овај проблем. Почиње заштита поврћа од болести и штеточина. Најпре са пестицидима дуже перзистентности и каренце, па са препаратима чија је каренца мања. Тако да и крајњи купци 1 конзументи поврћа имају здрав и за јело безбедан плод. У понуди имамо и биопестициде, који немају каренцу и могу се користити и у органској производњи. Конвекционални произвођачи, поготову савесни их радо користе јер поред одређене ефикасности, смањују употребу хемикалија. У својој понуди код Томсина се могу наћи и такви препарати.
Веома је битна је правилна употреба основних ђубрива предсетвено и водотопивих током вегетације. Важно је обавити анализу земљишта ради адекватне препоруке. Ђубрење стајњаком је стара добра мера, али произвођачи све радије користе вештачки пелетирани стајњак, који је стерилан и ослобођен вишка непотребне материје, лакше га је користити.
Ова сезона се разликује од претходне, због честе смене киша и високих температуре. У овом тексту нисам много улазио у проблематику, у вези са болестима и штеточинама, о томе ћу опширније писати другом приликом. Само би упозорио да се парадајзов мољац (тута апсолута) поново јавила ове године, срећом не у толикој мери, као претпрошле, када сам у емисији Пут хране објавио агроупозорење. Произвођачи поготову позног парадајза би морали благовремено да реагују ако се његово присуство установи код њих.
Дипл. инг. Јанко Топаловић, стручн

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa