Инфо

4. август 2016.4. авг 2016.
НАСТАВЉЕН РАСТ ЦЕНА ТОВЉЕНИКА

ВИСОКЕ ЦЕНЕ ПЛАШЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ И ПОТРОШАЧЕ

Годинама се у августу традиционално повећава откупна цена товљеника али на жалост и трговци у продавницама подижу цену меса тако да то никоме не иде на руку
Тренутна цена је од 180 до 200 динара за килограм товљеника и последица је свих дешавања од пролетос и прошле јесени, констатује заменик директора Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић.
-Нема довољно товљеника. Велики број крмача је избачен из приплода и то ће се одразити на повећање цене прасади. И догодине ће тај недостатак сигурно бити јер није баш лако обновити број приплодних крмача нити доћи до квалитетних. На жалост то се већ дешава у говедарству, лоша политика са млеком довела је до уништавања крава и имамо већ недостатак телади на нашем тржишту. Не само телади, већ квалитетних телади па се најављују мере увоза квалитетних грла из источних земаља а знамо да те земље, Бугарска или Румунија, немају квалитет који ми имамо. Некада смо извозили и чак сада Словенци кажу: “Од када нема српских телади немамо ни квалитетног това“, наводи Срдановић.
Ова година обећава добар род кукуруза, соје и сунцокрета, енергетски и протеинских хранива и даје наду за боље дане у сточарству, нарочито у тову свиња и тову јунади. Познато је, што више роди нижа је трошковна цена у калкулацији у тову. Неће се улазити у тов са ценом кукуруза двадесет динара већ са нижом ценом тог хранива. Такође и са протеинским хранивима сојом и сунцокретом, што ће олакшати калкулативну цену за тов и произвођачи ће моћи да поднесу и ниже цене товљеника ако дође до тога. Произвођачи у нашем подручју врло мало кукуруза са својих њива продају на тржишту. Имамо ситне поседе, не као у Војводини са 100, 200 или 300 хектара са кукурузом, већ имамо поседе од 4 до 5 хектара и то су у главном произвођачи који се баве сточарством јер тако своју производњу могу да додатно. За велики број пољопривредника, чак 70 процената, ситуација са временским приликама одговара због усева и даје им наду у боље дане у сточарству. Услов за опоравак сточарства, самим тим и узгоја товљеника, је стабилност цена на тржишту. Нагли скокови не иду у прилог ни произвођачима ни купцима.
Нагли скок био је и 1997. године чак је цена била и виша у поређењу на реалне вредности трошкова живота. Била је 3,3 марке за килограм, што је била одлична цена али већ на пролеће смо имали протесте и штрајкове на мостовима и на улицама. Они који су издржали ту утакмицу и имали стрпљења, већ су у августу и септембру имали повољне цене. Сличан сценарио био је и 2005. године. Сточарска производња не трпи толике варијације у ценама и произвођачи нису срећни када се десе нагли скокови јер знају да после долази до колапса и драстичног пада цена.
Иницијатива од произвођача је да се направи систем са стабилним ценама, да се уради калкулација која би покрила трошкове производње и где би произвођач имао профит. Не енормне зараде већ сви само желе да живе пристојно.
Срдановић наглашава да је решење проблема Републичких робних резерви кључно за стабилност цена у сточарству.
-Држава мора коначно да активира робне резерве које су у свакој европској земљи баланс на тржишту. Оне коначно морају почети да функционишу и да интервенишу када се јави недостатак робе на тржишту- како са сировином тако и са робом у продавницама- а такође и када се појави вишак да откупе део, да произвођач не губи. У свим земљама Европске уније робне резерве реагују и тако држава, не директно већ индиректно, може да одржава стабилност тржишта. Републичке робне резерве су кључ опстанка пољопривреде а нарочито у време транзиције и пута ка ЕУ, наводи Срдановић.
У последњих десет година ово је највиши скок цене товљеника за само месец дана. Процењује се да га је изазвао и недостатак меса у земљама окружења. У ЕУ постоји суфицит и ако тамо падне цена пашће и цена товљеника у Србији. Ако дође до тога цене у продавницама не би смеле да остану овако високе. Поучени претходним искуствима, трговци не обарају цене када је оборена цена товљеника.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa